Matura 2025 coraz bliżej. Egzaminy startują po majówce, 5 maja. Maraton rozpocznie się od matury pisemnej z języka polskiego. Co powinno się znaleźć w diecie maturzysty, żeby umysł był w dobrej kondycji?

Żeby utrzymać umysł w dobrej kondycji ważny jest odpowiedni wypoczynek. Równie ważna jest jednak odpowiednia dieta, dzięki której będziemy dostarczać mózgowi składników odżywczych. 

Jest to szczególnie ważne dla tegorocznych maturzystów, którzy od 5 maja rozpoczynają maraton egzaminacyjny. 

Węglowodany są ważne

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, węglowodany, ale nie te pochodzące ze słodyczy, powinny stanowić fundament diety maturzysty.

Pełnoziarniste płatki owsiane, kasze jaglane, gryczanka - to przykłady produktów, które powinny znaleźć się na śniadaniowym stole maturzysty, które zaleca dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec w rozmowie z RMF FM. 

Nie zapominamy również o znaczeniu białka. Tutaj eksperci proponują jako jego źródło mleko roślinne, krowie, twaróg lub kefir. Dodatkowo, zaleca się spożywanie owoców, takich jak truskawki czy borówki, które mogą stanowić cenne uzupełnienie porannej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem video:

Eksperci radzą, by przed kilkugodzinnym egzaminem dostarczyć organizmowi około 500 kalorii, a także nie zapominać o nawodnieniu, zabierając ze sobą butelkę wody.

"Witaminy antystresowe" i minerały wspierające mózg

Dieta maturzysty powinna również zawierać produkty bogate w cynk i magnez, minerały kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mózgu. 

Zboża, pestki dyni, słonecznika, orzechy, nasiona i kakao to produkty, które mogą pomóc w poprawie pamięci, koncentracji oraz radzeniu sobie ze stresem. 

Nie bez znaczenia jest również obecność w diecie witamin z grupy B, zwanych "witaminami antystresowymi". Te nie tylko wspomagają sprawność umysłową, ale również łagodzą napięcie i stres, często towarzyszące intensywnej nauce. 

Źródłem witamin z grupy B są produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, mięso, ryby, jaja i produkty mleczne. 

Warto również zwrócić uwagę na zielone warzywa, takie jak szparagi, szpinak, szczaw, kapusta i kiełki, będące doskonałym źródłem witaminy B9 (kwasu foliowego), która odgrywa rolę w produkcji serotoniny, poprawiającej nastrój i samopoczucie.

Czego absolutnie unikać?

Przed egzaminami, ale nie tylko, powinniśmy unikać przede wszystkim alkoholu i soli. 

Alkohol dociera bardzo szybko do mózgu i powoduje zaburzenia funkcjonowania hipokampu (części mózgu odpowiedzialnej za pamięć) oraz przyśpiesza starzenie się komórek nerwowych.

Nadmiar soli zaś jest główną przyczyną nadciśnienia, a to zaburza prawidłową pracę układu nerwowego, pogarsza pamięć i zwiększa ryzyko demencji.

Maturzystom życzymy powodzenia !