Dobra informacja. Mamy sporo produktów żywnościowych, które potaniały w stosunku do tych szczytowych poziomów. Ja nie mówię w stosunku do tego, co było 5 lat temu, tylko w stosunku do tego, co widzieliśmy choćby rok temu czy 9 miesięcy temu. Przykładem może być cukier, mąka, olej. Bardzo wiele rzeczy jest dzisiaj dużo tańszych, jeszcze raz podkreślam, tańszych, niż rok temu, nie 4 czy 5 lat temu. To teraz, skoro taki olej potaniał o 40 proc. od szczytu, a cukier jeszcze więcej, to nawet jeżeli obłożyć te towary tym 5 proc. VATem, to dalej będzie niższa cena, niż to, co obserwowaliśmy rok temu. Nie zmienia to faktu, że o 5 proc. jednak podrożeją te wszystkie rzeczy i na pewno nie będzie nas to cieszyć — mówił w rozmowie z Potrem Salakiem na antenie Radia RMF24 Marek Zuber, ekonomista, ekspert Akademii WSB.
Wtorek, 12 marca
Podcast: Rozmowy w Radiu RMF24
Dziennikarze Radia RMF24 wraz z ekspertami rzeczowo i konkretnie komentują najważniejsze tematy; tłumaczą zawiłości polityki i ekonomii; pomagają zrozumieć, co dzieje się w Polsce i na świecie. Szukasz więcej informacji? To podcast dla Ciebie!