Nowe warzywo już wkrótce może pojawić się na naszych stołach. Zucchiolo - to połączenie ogórka i cukinii. Dwie hiszpańskie firmy – Unica i Granda La Palma – podpisały porozumienie dotyczące komercjalizacji na rynku europejskim tego nowego warzywa. Zucchiolo opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Kulisy powstania nowego warzywa opisywał w radiu RMF24 prof. dr hab. Marcin Zych, dyrektor Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego, pasjonat biologii roślin i ekologii ewolucyjnej. Rozmawiał Marcin Jędrych.
Wtorek, 5 marca
Podcast: Rozmowy w Radiu RMF24
Dziennikarze Radia RMF24 wraz z ekspertami rzeczowo i konkretnie komentują najważniejsze tematy; tłumaczą zawiłości polityki i ekonomii; pomagają zrozumieć, co dzieje się w Polsce i na świecie. Szukasz więcej informacji? To podcast dla Ciebie!