Wystawcy z całej Polski, a także goście z Litwy, Wielkiej Brytanii, Ukrainy i Węgier prezentują swoje produkty na corocznych Targach Wielkanocnych w Krakowie. Targi na Rynku Głównym potrwają do 17 kwietnia.

REKLAMA

/ Józef Polewka (RMF FM) / RMF FM
/ Józef Polewka (RMF FM) / RMF FM
/ Józef Polewka (RMF FM) / RMF FM
/ Józef Polewka (RMF FM) / RMF FM
/ Józef Polewka (RMF FM) / RMF FM
/ Józef Polewka (RMF FM) / RMF FM
/ Józef Polewka (RMF FM) / RMF FM
/ Józef Polewka (RMF FM) / RMF FM
/ Józef Polewka (RMF FM) / RMF FM
/ Józef Polewka (RMF FM) / RMF FM

W tegorocznych Targach zapowiedziało swój udział blisko 60 kupców reprezentujących nie tylko Małopolskę, ale także inne miasta Polski. Produkty przez nich oferowane to przede wszystkim artykuły świąteczne: stroiki, koszyki, palmy, świeczki, pisanki, a także ręcznie malowana porcelana, biżuteria, obrusy, wyroby z masy solnej, drewna i inne.

9 kwietnia jak co roku Stowarzyszenie Folklorystyczne "Teatr Regionalny" zaprezentuje palmy wielkanocne, a następnie programy artystyczne i obrzędy wielkanocne w wykonaniu 23 autentycznych amatorskich zespołów regionalnych i grup folklorystycznych. Zespoły spotkają się pod Barbakanem o godz. 11:15. Barwny korowód z palmami przejdzie wokół Targów pod kościółek św. Wojciecha, gdzie o godz. 11:45 nastąpi poświęcenie palm.

W niedzielę również o godzinie 10 ruszy konkurs na tradycyjną palmę wielkanocną. Wykonane palmy należy dostarczyć do biura organizatora do godziny 13. W konkursie zostanie wyróżnionych 10 prac, a na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.

W dniach 10-12 kwietnia Centrum Młodzieży im. dr H. Jordana zaprasza na warsztaty plastycznie. W godzinach od 16 do 18 dzieci będą mogły m.in. własnoręcznie przygotować kartki świąteczne i pomalować pisanki różnymi technikami.

W Wielką Sobotę 15 kwietnia o godz. 10 rozpocznie się pokaz wielkanocnych stołów regionalnych. Będzie można kupić m.in.: tradycyjny żurek, zupę chrzanową, wielkanocne jaja serwowane na różne sposoby, smakowite wędliny domowej produkcji. Nie zabraknie również ciast wielkanocnych takich jak mazurki czy piaskowe baby, a także wszystko, co niezbędne do przygotowania wielkanocnych wypieków i potraw. Wszyscy biorący udział w imprezie krakowianie jak również turyści będą zaproszeni do tradycyjnego stołu wielkanocnego, przy którym o godz. 12 poświęcone zostaną przyniesione koszyczki wielkanocne.

W Lany Poniedziałek, 17 kwietnia o godz. 14 na Rynku Głównym "Siuda Baba" będzie smarowała sadzą i szukała swoich następczyń. Siuda Baba to jedna z małopolskich tradycji. Jest to mężczyzna przebrany za usmoloną kobietę, ubraną w podartą spódnicę, towarzyszy jej Cygan. Zgodnie z legendą Siuda Baba była kapłanką bogini Ledy. Pilnowała wiecznego ognia. Swoją służbę pełniła przez cały rok. Tylko raz, w poniedziałek wielkanocny, mogła znaleźć swoją następczynię. Szukała wtedy dziewicy, która nie mogła się wykupić i zostawała Siudą Babą na kolejny rok. Wykup, w postaci datku wrzuconego do garnuszka, można zastąpić buziakiem.