Wszyscy pasjonaci tradycyjnej śląskiej kuchni będą mogli wybrać się do najlepszych, wybranych przez ekspertów, restauracji na Szlaku Kulinarnym. Projekt stworzony przez Śląską Organizację Turystyczną rozpoczął właśnie swoją działalność.

Województwo śląskie słynie z niebanalnej kuchni. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo jest ona różnorodna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie - wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że Śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski.

Restauracje, które zostaną wpisane na Szlak Kulinarny, otrzymają certyfikat gwarantujący wysoki poziom serwowanych potraw i obsługi. Kryteria, które mają zostać spełnione to np. : nie mogą być związane ze specyfiką dań z innych krajów (np. włoskie, chińskie), muszą posiadać w karcie przynajmniej 3 dania (restauracje) lub 3 produkty (cukiernie) regionalne. Komisja Certyfikacyjna (wśród jej członków są m.in. Remigiusz Rączka i Józef Łoskot) oceniała wygląd lokalu, potrawy i obsługę. Później, już po przyznaniu certyfikatu, komisja, już incognito, może ponownie ocenić lokal.