Ślady glifosatu wykryto w popularnych makaronach. Z badania opublikowanego przez szwajcarski magazyn K-tipp wynika, że jest to substancja klasyfikowana jako prawdopodobnie rakotwórcza. Upewnij się, czy twoja ulubiona marka makaronu nie ma jej w swoim składzie!
Szwajcarskie badanie wywołało ostatnio nie małe kontrowersje. Glifosat jest to najczęściej stosowany herbicyd na świecie (preparat chwastobójczy - przyp.red.), od dawna budzi obawy ze względu na swoje potencjalne skutki zdrowotne.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała go jako substancję prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi, co tylko podsyca dyskusje na temat jego obecności w żywności.
Jak czytamy na portalu polskiobserwator.de, badanie magazynu K-tipp wykazało, że ślady glifosatu znaleziono w czterech popularnych markach makaronu:
- Agnesi (tagliolini)
- Divella (spaghetti)
- Garofalo (spaghetti)
- Lidl Combino (tagliatelle).
Choć wykryte ilości nie przekraczają dopuszczalnych limitów, to jednak fakt obecności glifosatu w tak popularnych produktach wywołuje niepokój wśród konsumentów.
Kwestia obecności glifosatu w żywności, w tym w tak podstawowych produktach jak makaron, z pewnością będzie wymagała dalszych badań i być może bardziej rygorystycznych regulacji. Do tego czasu, konsumentom pozostaje dokładne sprawdzanie etykiet i, o ile to możliwe, wybieranie produktów ekologicznych.
Magdalena Łoboda