Lubiane zwłaszcza na Mazurach
Składniki śledzie w winie
- 6-8 śledzi
- 3 cebule
- łyżka gorczycy
- 1/3 szkl. oleju
- 2 małe jabłka
- 1,5 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe pokruszone
- pieprz
- miód do smaku
- marchewka
- ew. inne warzywa do dekoracji
Składniki na śledzie w ziołach
- 4 filety śledzi
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 2 liście laur. pokruszone
- 4 ziarenka ziela ang.
- po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i tymianku
- łyżeczka kulek kolorowego pieprzu
- cebula
- 250 ml oleju
- 3 łyżki białego winnego octu
ŚLEDZIE W WINIE. Śledzie wymocz, odsącz, pokrój. Pokrój cebulę w piórka, zawiń w kawałki śledzia. Ryby ułóż w słoju, przesypując pokruszonymi listkami, resztą pokrojonej w piórka cebuli, pokrojonym drobno jabłkiem oraz marchewką i ziarnami pieprzu. Przygotuj sos, łącząc gorczycę, olej i wino, przypraw miodem. Zalej śledzie i zakręć. Będą gotowe po 48 godzinach. Można je przechować 10 dni w lodówce.
ŚLEDZIE W ZIOŁACH. Śledzie namocz godzinę w wodzie lub mleku. Osącz, pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę. W słoiku ułóż warstwami śledzie, cebulę i przyprawy. Zalej olejem połączonym z octem. Wstaw na 2 dni do lodówki.