Hiszpański Semana Santa, czyli Święty Tydzień, to dla chrześcijan na Półwyspie Iberyjskim najważniejszy czas w roku. Odpowiednik naszego Wielkiego Tygodnia trwa od Niedzieli Palmowej do Niedzieli Zmartwychwstania i właściwie jest już świętowaniem Wielkanocy. Nie ma święconki, wspólnych śniadań w niedzielę czy polewania się wodą w poniedziałek. Są za to wielobarwne, wielogodzinne i odbywające się od wieków pochody. Te najbardziej uroczyste odbywają się w Wielki Piątek - dniu męki i ukrzyżowania Jezusa Chrystusa. Szczególny charakter mają na południu kraju, w Andaluzji.
Do Malagi na południu kraju można dolecieć z Polski w kilka godzin. To szóste co do wielkości miasto Hiszpanii stanowi idealną bazę wypadową do pozostałych ważnych miejsc Andaluzji.
W okresie wielkanocnym szczególnie warto zaplanować wizytę w Sewilli - to tam odbywają się najbardziej huczne procesje w ramach Semana Santa, czyli Świętego tygodnia. Ulice miasta toną w dymie kościelnego kadzidła, na ulicach ustawiają się tłumy mieszkańców i turystów, które podziwiają pochody. W ich ramach specjalne bractwa przypisane do każdej parafii niosą ogromne, często nawet kilkutonowe platformy z figurami świętych czy scenami biblijnymi.
Takie pochody odbywają się w każdym większym i mniejszym mieście Andaluzji. Ulicami Sewilli czy Malagi maszerują najliczniejsze z nich. Towarzyszące im zapachy, muzyka i emocje na pewno pozostają w pamięci każdego, kto choć raz zobaczy je z bliska.
To jest fantastyczne widowisko! Bardzo hiszpańskie i niepowtarzalne - mówi w rozmowie z RMF FM Marcin Kietliński, polski przewodnik po Andaluzji, prowadzący blog Luz Andaluzji.
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio
Zobacz, jak wyglądają pochody w ramach Świętego Tygodnia w Maladze.
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video
Co istotne, hiszpańska Wielkanoc różni się od polskiej także serwowanymi potrawami. Jajka na wielkanocnym śniadaniu czy sałatka jarzynowa to dla Andaluzyjczyków dania kompletnie obce.
Na południu Półwyspu Iberyjskiego królują w okresie Semana Santa tzw. torrijas, czyli nic innego, jak kromki chleba maczane w mleku, obsmażane na patelni i polewane miodem.