Anna Starmach dzieli się ze słuchaczami RMF FM swoimi pomysłami na wielkanocną... kolację. Tym razem na stole będzie gościć śledź. Propozycja pochodzi z najnowszej książki Ani Starmach i Marii Kruczek Lekkość.
Składniki (dla dwóch osób)
100 g fileta śledziowego
3 listki cykorii
3 łodygi selera naciowego
2 ogórki gruntowe
4 rzodkiewki
1/3 czerwonej cebuli
1 garść liści szpinaku typu baby
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 cytryna
sól, pieprz
Jak przygotować?
Śledzie pokrój w kostkę. Seler oczyść i pokrój w półksiężyce. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj, rzodkiewki pokrój w półplasterki. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie pokrojone składniki wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Szpinak drobno pokrój, nałóż do łódeczek z liści cykorii, dodaj sałatkę śledziową. Smacznego!