Zapraszamy na koleją już odsłonę Kulinarnej Listy Przebojów RMF FM i RMF24. Przedstawiamy w niej specjały Warmii i Mazur Korzystając z przepisów, które dla Was zebraliśmy, możecie poczuć smaki tego regionu na własnym... podniebieniu!

REKLAMA

Dzyndzałki

Ciasto:

2,5 kg mąka

1,5 litra wrzątku

Farsz:

1 kg wołowiny

Sól, pieprz, majeranek do smaku

Czosnek.

Oto przepis na niewielkie pierogi z farszem mięsnym (receptura według Petra Uhlira - szefa kuchni w bardzo popularnej i dbającej o tradycję Karczmy Warmińskiej w Gietrzwałdzie pod Olsztynem). Ciasto na dzyndzałki to zwykłe ciasto pierogowe, choć w naszej karczmie robimy je akurat tylko z mąki i gorącej wody, bez jajka, dzięki czemu ciasto nie klei się do palców. Mąkę po prostu mieszamy z dopiero co zagotowaną wodą (najlepiej, jeśli ma ok. 90 st C) i wyrabiamy ciasto, z którego wykrajamy małe kółka.

Wołowinę mielimy na grubym sitku i doprawiamy. Nie żałujemy czosnku - ta potrawa ma mieć wyrazisty smak. Dzyndzałki lepimy w miarę szybko po wyrobieniu mięsa i gotujemy w wodzie. Często podaje się je w rosole lub w barszczu, ale nawet jeśli chcemy podać je z rosołem, to lepiej ugotować dzyndzałki i rosół oddzielnie - bo jeśli będziemy gotowali je razem, zupa zmętnieje.

Farszynki

Farsz:

20 dag gotowanej wieprzowiny

2 jajka na twardo

2 cebule

Ciasto:

1 kg gotowanych ziemniaków

25 dag mąki ziemniaczanej

2 jajka

Sól, pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso i jajka na twardo zemleć, wymieszać z posiekaną, zarumienioną na maśle cebulą, doprawić. Ugotowane ziemniaki również zemleć, wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną i sól, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić na placuszki, w każdy z nich zawinąć farsz i uformować w kształt kotleta. Usmażyć.

Uwaga - niektóre gospodynie rezygnowały z mięsnego farszu, przygotowywały kotlety ziemniaczane bez nadzienia, ale za to z grzybami.

Mazurska zupa rybna

Składniki:

1,5 l wody

włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, kawałeczek selera, 1/4 pora, gałązka natki pietruszki

1/3 szklanki białego wina

ziele angielskie

2 dzwonka karpia ze skórką (lub np. 1 kg okoni)

100 ml soku pomidorowego

1/2 cytryny

sól, pieprz

1/2 łyżeczki mielonego kminku

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wyjąć warzywa z wywaru i pokroić. Wlać wino. Dodać rybę, sok wyciśnięty z cytryny i przyprawy. Po około 15 minutach dodać sok pomidorowy. Na koniec dodać pokrojone wcześniej warzywa. Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się "przegryzą".