Łatwo je przygotować, są smacznie i nie twardnieją. Te pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, jaki w kolejne dni. Mają czekoladowo-korzenny smak. Polecamy jej na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Składniki: 5 żółtek, 300 g miodu naturalnego (najlepiej akacjowego płynnego), 50 g masła, 1 szklanka cukru, 5 łyżek wrzątku, 500 g + 3 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki amoniaku.
Przygotowanie:
Masło i miód dajemy do rondelka i ogrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy składniki połączą się zestawiamy z ognia do ostudzenia.
Żółtka zasypujemy cukrem, wlewamy 6 łyżek wrzątku i miksujemy na krem. Wlewamy strumieniem przestudzony miód i dalej miksujemy.
500 g mąki dokładnie mieszamy z amoniakiem, kakao i przyprawą do piernika. Wsiewamy porcjami do masy żółtkowo-miodowej i stale miksujemy.
Dodajemy śmietanę (można ją dodać wcześniej w trakcie dodawania mąki) i dalej miksujemy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Przepis na pierniczki i inne potrawy na Wigilię znajdziesz TUTAJ.
(j.)