Okres oczekiwania na Boże Narodzenie to czas zabiegania – troski o to, by grudniowe święta w naszych domach wypadły jak najradośniej i najokazalej. Zakupy prezentów, jedzenia, przygotowywanie dwunastu dań… Nierzadko umyka nam wtedy myśl, że Boże Narodzenie powinno być przede wszystkim przeżyciem duchowym, naszym wewnętrznym, radosnym, pełnym nowych nadziei odrodzeniem oraz czasem, głębszego niż zazwyczaj, rozumienia, że obok żyją osoby potrzebujące naszego wsparcia.

REKLAMA

24 grudnia, zgodnie katolicką tradycją, na świat przyszedł Jezus. Narodził się On dla ludzi biednych i bogatych, dla zdrowych i chorych, dla uczonych i prostaczków - dla wszystkich nas bez wyjątku. A kiedy Odkupiciel dorósł, nauczał, byśmy się wzajemnie miłowali, bo w miłości bliźniego zawiera się najpotężniejsza Moc. Przypomnieniu tego przesłania służyć będzie spotkanie w radwanowickiej "Dolinie Słońca".

9 grudnia Anna Dymna i podopieczni "Doliny Słońca", dorosłe osoby z niepełnosprawnością intelektualną, powitają w Radwanowicach dwóch znakomitych krakowskich kucharzy: Aleksandra Zachutę i Mateusza Gruszkę. Wspólnie z nimi przygotują - wg wyjątkowej receptury - bożonarodzeniowe pierniczki. Zrobią to nie tylko dla siebie. Wypieki zostaną przekazane również na 28. finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Nasi podopieczni z "Doliny Słońca" ogromnie cieszą się z faktu, że swoimi pierniczkami podzielą się z tymi, którzy - podobnie jak oni - potrzebują wsparcia, uwagi i nadziei.

Pamiętajmy, że każdy może uczynić gest miłości, by tegoroczne Boże Narodzenie podopiecznych z "Doliny Słońca" było piękniejsze i bardziej radosne.

O gościach spotkania

Aleksander Zachuta - kucharz z wyboru, z miłości do kuchni, włóczykij, propagator kulinariów małopolskich, szef kuchni, trener kulinarny, performer. Przez siedem miesięcy przyrządzał posiłki w Polskiej Stacji Polarnej Instytutu Geofizyki Polskiej Akademii Nauk na Spitsbergenie. Chętnie angażuje się w akcje charytatywne, od imprez w szkołach do wydarzeń muzycznych. Uwielbia filmować i fotografować. Kocha teatr. Inicjator projektu Małopolski Ambasador Smaku , Szef kuchni restauracji "Dworek Białopradnicki" w Krakowie.

Mateusz Gruszka - uczestnik najbardziej prestiżowego konkursu w Polsce "Wine and Food Noble Night". Staż kucharski odbył pod okiem mistrza Marcina Plaweckiego. Pracował w restauracjach "Aperitif" i "Zenit". W bistro "Bazar" został zastępca szefa kuchni. Aktualnie pracuje, również jako zastępca szefa kuchni, w bistro "Pan Twardowski", uczestnik projektu Małopolski Ambasador Smaku. Najbardziej ceni kuchnię polską, inspirując się dawnymi recepturami. Jest fanem polskiej dziczyzny. Jego pasją jest wędkarstwo i wyprawy surviwalowe. Często gotuje w lesie, przygotowując najczęściej dziczyznę.

Każdy może pomóc tym, którzy sami nie potrafią poprosić o pomoc.

Przekaż darowiznę:

SANTANDER BANK POLSKA SA 25 1090 1665 0000 0001 0838 1162 hasło: "Pierniczki"