Witamina E to jeden z najsilniejszych przeciwutleczniaczy. Naturalnie spowalnia proces starzenia się komórek skóry czy organów wewnętrznych. Pełni niezwykle ważną funkcję w organizmach żywych i funkcjonowaniu komórki.

REKLAMA

Witamina E jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Hamuje utlenianie tłuszczów, obecnych zarówno w błonach komórkowych, jak i we krwi. W rezultacie obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.

Związek ten hamuje także agregację płytek krwi, zmniejszając jednocześnie ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu ma duże znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Witamina E, niszcząc wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu, ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym opóźnia starzenie się skóry, poprawia jej wygląd, a ponadto wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku. Witamina E chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem i uczestniczy w transporcie tlenu do komórek mięśniowych, podnosząc wydolność mięśni.

O jej prawidłowy poziom powinni dbać cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, oraz osoby cierpiące na chorobę Parkinsona i Alzheimera, gdyż spowalnia procesy starzenia się mózgu. Ten ważny związek bierze udział w tworzeniu nasienia u mężczyzn, jego niedobór może więc być przyczyną niepłodności.

Witamina ta wraz z kwasem foliowym zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu i zapewnia jego prawidłowy rozwój.Wykazano, że jej suplementacja u kobiet może łagodzić lub niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość. Związek ten wpływa także pozytywnie na aktywność komórek układu odpornościowego, wspomagając znacząco jego działanie, a tym samym chroniąc organizm przed infekcjami.

Działanie i funkcje witaminy E w organizmie

Witaminą E określa się grupę związków organicznych takich jak alfa-tokoferol, gamma-tokoferol czy tokotrienole. Może więc występować pod różnymi postaciami. Warto wiedzieć, że witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Niedobór witaminy E w organizmie

  • osłabienie i zmniejszona odporność;
  • ból mięśni i stawów;
  • kruchość ścian naczyń krwionośnych;
  • apatia, zmiany skórne.

Witamina E i jej regeneracyjne działanie ma duże znaczenie dla budowy skóry oraz procesów gojenia się ran. Dlatego często wykorzystywana jest w kosmetyce. Witamina E, dzięki swojemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, pomaga także zwalczyć efekty promieniowania UV na skórę.

Ma niebagatelne znaczenie dla układu rozrodczego kobiety oraz przebiegu ciąży. Witamina E bierze udział w procesie owulacji, rozwoju komórek jajowych czy zagnieżdżeniu zarodka, wpływając na hormon gonadotropowy, który reguluje pracę jajników. U mężczyzn witamina E bierze udział w produkcji nasienia, a także wpływa na prawidłowe krążenie krwi, co ma również duże znaczenie dla prokreacji.

Za poziom witaminy E w surowicy krwi odpowiada wątroba. Narząd ten ma zdolność regeneracji alfa-tokoferolu, natomiast metabolizuje inne formy witaminy E.

Gdzie występuje? Znajdziesz ją przede wszystkim w produktach roślinnych. Pamiętaj, że jest ona przyswajana w tłuszczach, dlatego dobrze spożywać ją właśnie w takim towarzystwie.


Czym grozi przedawkowanie?

  • bólem głowy;
  • zmęczeniem;
  • rozdrażnieniem;
  • osłabieniem pracy mięśni;
  • problemami żołądkowo-jelitowymi.


Można więc określić, że nadmiar witaminy E jest oczywiście szkodliwy. Stan taki występuje jednak bardzo rzadko i spowodowany jest głównie nierozważnym i samowolnym przyjmowaniem witamin czy suplementów diety. Po odstawieniu nadprogramowej witaminy E, objawy z czasem powinny ustąpić, a poziom tokoferoli powinien wrócić do normalności. Aby określić przedawkowanie witaminą E możesz wykonać badania z surowicy krwi.


Witaminę E znaleźć możesz w:

  • Oleju rzepakowym;
  • Oleju słonecznikowym;
  • Oleju sojowy;
  • Oliwie z oliwek;
  • Oliwkach;
  • Olejku z kiełków pszenicy, a także w samej pszenicy i kiełkach zbóż;
  • Awokado;
  • Migdałach;
  • Orzechach laskowych, włoskich i arachidowych;
  • Maśle;
  • Żółtkach jaj;
  • W rybach, w tym przede wszystkim tłustych rybach morskich;
  • W drobiu;
  • W warzywach takich jak szpinak, brokuł, pomidor, papryka, marchew, brukselka, sałata;
  • W owocach takich jak morele, porzeczka, jagodach czy brzoskwiniach;
  • W płatkach owsianych i otrębach.

Witamina E - zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę E jest różne w zależności od wieku i stanu fizjologicznego danej osoby.