Witamina E to jeden z najsilniejszych przeciwutleczniaczy. Naturalnie spowalnia proces starzenia się komórek skóry czy organów wewnętrznych. Pełni niezwykle ważną funkcję w organizmach żywych i funkcjonowaniu komórki.
Witamina E jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Hamuje utlenianie tłuszczów, obecnych zarówno w błonach komórkowych, jak i we krwi. W rezultacie obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.
Związek ten hamuje także agregację płytek krwi, zmniejszając jednocześnie ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu ma duże znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Witamina E, niszcząc wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu, ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym opóźnia starzenie się skóry, poprawia jej wygląd, a ponadto wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku. Witamina E chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem i uczestniczy w transporcie tlenu do komórek mięśniowych, podnosząc wydolność mięśni.
O jej prawidłowy poziom powinni dbać cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, oraz osoby cierpiące na chorobę Parkinsona i Alzheimera, gdyż spowalnia procesy starzenia się mózgu. Ten ważny związek bierze udział w tworzeniu nasienia u mężczyzn, jego niedobór może więc być przyczyną niepłodności.
Witamina ta wraz z kwasem foliowym zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu i zapewnia jego prawidłowy rozwój.Wykazano, że jej suplementacja u kobiet może łagodzić lub niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość. Związek ten wpływa także pozytywnie na aktywność komórek układu odpornościowego, wspomagając znacząco jego działanie, a tym samym chroniąc organizm przed infekcjami.
Witaminą E określa się grupę związków organicznych takich jak alfa-tokoferol, gamma-tokoferol czy tokotrienole. Może więc występować pod różnymi postaciami. Warto wiedzieć, że witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
- osłabienie i zmniejszona odporność;
- ból mięśni i stawów;
- kruchość ścian naczyń krwionośnych;
- apatia, zmiany skórne.
Witamina E i jej regeneracyjne działanie ma duże znaczenie dla budowy skóry oraz procesów gojenia się ran. Dlatego często wykorzystywana jest w kosmetyce. Witamina E, dzięki swojemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, pomaga także zwalczyć efekty promieniowania UV na skórę.
Ma niebagatelne znaczenie dla układu rozrodczego kobiety oraz przebiegu ciąży. Witamina E bierze udział w procesie owulacji, rozwoju komórek jajowych czy zagnieżdżeniu zarodka, wpływając na hormon gonadotropowy, który reguluje pracę jajników. U mężczyzn witamina E bierze udział w produkcji nasienia, a także wpływa na prawidłowe krążenie krwi, co ma również duże znaczenie dla prokreacji.
Za poziom witaminy E w surowicy krwi odpowiada wątroba. Narząd ten ma zdolność regeneracji alfa-tokoferolu, natomiast metabolizuje inne formy witaminy E.
Gdzie występuje? Znajdziesz ją przede wszystkim w produktach roślinnych. Pamiętaj, że jest ona przyswajana w tłuszczach, dlatego dobrze spożywać ją właśnie w takim towarzystwie.
- bólem głowy;
- zmęczeniem;
- rozdrażnieniem;
- osłabieniem pracy mięśni;
- problemami żołądkowo-jelitowymi.
Można więc określić, że nadmiar witaminy E jest oczywiście szkodliwy. Stan taki występuje jednak bardzo rzadko i spowodowany jest głównie nierozważnym i samowolnym przyjmowaniem witamin czy suplementów diety. Po odstawieniu nadprogramowej witaminy E, objawy z czasem powinny ustąpić, a poziom tokoferoli powinien wrócić do normalności. Aby określić przedawkowanie witaminą E możesz wykonać badania z surowicy krwi.
- Oleju rzepakowym;
- Oleju słonecznikowym;
- Oleju sojowy;
- Oliwie z oliwek;
- Oliwkach;
- Olejku z kiełków pszenicy, a także w samej pszenicy i kiełkach zbóż;
- Awokado;
- Migdałach;
- Orzechach laskowych, włoskich i arachidowych;
- Maśle;
- Żółtkach jaj;
- W rybach, w tym przede wszystkim tłustych rybach morskich;
- W drobiu;
- W warzywach takich jak szpinak, brokuł, pomidor, papryka, marchew, brukselka, sałata;
- W owocach takich jak morele, porzeczka, jagodach czy brzoskwiniach;
- W płatkach owsianych i otrębach.
Zapotrzebowanie na witaminę E jest różne w zależności od wieku i stanu fizjologicznego danej osoby.
- Do 6. miesiąca życia: 4 mg;
- Od 7. miesiąca do 1. roku życia: 5 mg;
- Od 1. do 3. roku życia: 6 mg;
- Od 4. do 9. roku życia: 7 mg;
- Chłopcy powyżej 10. roku życia: 10 mg;
- Dziewczęta powyżej 10. roku życia: 10 mg;
- Kobiety w ciąży: 12 mg;
- Kobiety karmiące piersią: 14 mg.