Sezon grillowy w pełni! Trwający długi weekend to nie lada okazja, by wrzucić coś na ruszt. A żeby smaki nam się szybko nie znudziły, warto trochę kulinarnie poeksperymentować! Oto kilka przepisów na dania mniej sztampowe niż kiełbaski z keczupem, ale dość proste i szybkie w przygotowaniu!
Świeży pstrąg prosto z grilla, z masłem i świeżymi ziołami wprost rozpływa się w ustach. Cytryna dodaje smakowi dodatkowej wyrazistości. Danie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe i proste w wykonaniu.
Składniki dla jednej osoby: Pstrąg, pęczek świeżego tymianku, kilka plasterków cytryny, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ząbek czosnku;
Wykonanie: Umytego, osuszonego pstrąga nacieramy solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Do środka ryby wkładamy wymieszane z czosnkiem masło, tymianek i kilka plasterków cytryny. Owijamy folią aluminiową - jeśli mamy możliwość wcześniejszego przygotowania, możemy włożyć na godzinę do lodówki, żeby smaki mogły się "przegryźć". Ryby grillujemy około 20-30 minut.
Co możemy podać do pstrąga? Świetnie będą smakować małe grzanki z bagietki, które polane oliwą i ulubioną przyprawą (np. czombrem, bazylią) również możemy wrzucić na grilla. Pełnię szczęścia zapewnią zapieczone w folii ziemniaki.
Ta potrawa zachwyci niejedno podniebienie. Delikatna w smaku cukinia stanowi doskonała bazę dla dań nie za ciężkich, ale sycących. W tym przypadku także nieskomplikowanych.
Składniki: Mięso - np. wołowe (ok. 40 dag), cukinia, cebula, biała część pora, mała marchewka, papryka (np. żółta), przecier pomidorowy, oliwa, papryczka chili, sól, pieprz, rozmaryn, pietruszka, żółty ser, śmietana 18-procentowa.
Wykonanie: Umytą cukinię przecinamy na pół, a następnie wydrążamy warzywo. Przede wszystkim usuwamy pestki, pozostawiamy sporo miąższu. W kostkę kroimy cebulę i wrzucamy na rozgrzany olej do zeszklenie. Na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę, pora i startą marchew. Całość smażymy około 5 minut, cały czas mieszając. Osobno smażymy - przez około 10 minut - mięso. Następnie mieszamy je z warzywami i doprawiamy: kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, papryczką chili, świeżym rozmarynem, solą, pieprzem i natką pietruszki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ok. 2 łyżek śmietany. Cukinię napełniamy farszem, posypujemy ją tartym serem, owijamy folią i wkładamy na grilla. Pozostawiamy ją tam przez około 20-30 minut.
Jeśli grillowanie, to z obowiązkową karkówką. Ale może w nieco urozmaiconej, miodowej odsłonie? Tu sekret tkwi w odpowiednio wcześniej przygotowanej marynacie. A danie wyjdzie palce lizać!
Składniki: Karkówka wieprzowa, marynata: 2-3 łyżki miodu, sok z jednej cytryny, kilka łyżek oliwy z oliwek, kilka kropel sosu sojowego, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki czerwonej papryki, sól, pieprz;
Sposób przygotowania: Umyta karkówkę kroimy w plastry. Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Jej część rozsmarowujemy na mięsie, które wkładamy do lodówki na kilka godzin. Resztą marynaty polewamy karkówkę podczas grillowania. Ile czasu przeznaczamy na grillowanie karkówki? Mięso to można grillować metodą bezpośrednią, nad dużym żarem. Przed położeniem na ruszt, trzeba go natłuścić. W takim wypadku karkówkę grillujemy po 5-6 minut z każdej strony, pod przykryciem.
Dla tych, którzy nie przejmują się kaloriami i lubią konkretne dania, polecamy stek. Soczysty, odrobinę pikantny, przesycony zapachem rozmarynu i czosnku. Sekretem dobrze przyrządzonego steku jest jego odpowiedni czas przygotowania. Jeśli grillujemy za krótko, mięso może być zbyt krwiste, a za długo - twarde i suche. Idealnie przyrządzony stek godny będzie najlepszych restauracji. Uwaga! Należy go smażyć na dobrze rozgrzanym grillu - bo najlepszy jest przypieczony na zewnątrz i różowy w środku.
Składniki: 200 gramów polędwicy wołowej, sól morska, pieprz, ząbek czosnku, świeża gałązka rozmarynu, oliwa z oliwek.
Wykonanie: Stek nacieramy dużą ilością soli morskiej i świeżo zmielonym pieprzem. Wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy z rozmarynem i oliwą; w tak przygotowaną mieszaninę zanurzamy stek - tak, aby rozmaryn i czosnek zostało na mięsie - i grillujemy od 6 do 12 minut, przewracając tylko raz w połowie. Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć chwilę, aby soki w nim równomiernie się rozpłynęły.
Na grillu warto też przyrządzić lżejsze przekąski, na przykład warzywa, takie jak bakłażan. Swoją pełnią smaku zachwyci nas, jeśli na około 30 minut przed grillowaniem posypiemy jego plasterki solą. Wtedy warzywo straci charakterystyczną dla siebie goryczkę. Już gotowy bakłażan z grilla świetnie spisze się jako dodatek np. do dań mięsnych i rybnych.
Składniki: Duży bakłażan, sól, oliwa, pieprz czarny, rozmaryn;
Wykonanie: Bakłażana kroimy na plastry, solimy z obu stron i zostawiamy na około pół godziny. Następnie płuczemy warzywo i osuszamy. Polewamy oliwą, posypujemy rozmarynem: zmielonym lub świeżym. Tak przygotowanego bakłażana układamy na grillu. Wystarczy kilka minut, by się ładnie przyrumienił.
Grillowane oscypki, czosnek, grzanki z bagietki - to inne, niektóre dodatki, do konkretniejszych potraw z rusztu. Aromatyczne, zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne. Na ich przyrządzenie wystarczy kilka minut, nie trzeba ich nawet owijać w folię. Podobnie jest z papryką. Znakomicie spisuje się jako przystawka, ale nie tylko! To zmiksowane w blenderze warzywo - z dodatkiem ulubionych przypraw - świetnie sprawdza się również jako sos do wszelkich dań z rusztu.
(mal)