Ostrygi, wołowina, jagnięcina i kaczka krzyżówka – między innymi takie przysmaki były w menu dla pasażerów pierwszej klasy ze statku Titanic z dnia 11 kwietnia 1912 r., czyli na niecałe cztery dni przed jego zatonięciem. Kartę dań sprzedano na aukcji w Wielkiej Brytanii za 84 tys. funtów, czyli ok. 425 tys. złotych.

REKLAMA

Na menu o wymiarach 15,9 na 10,8 cm znajduje się lista dań oferowanych pasażerom pierwszej klasy wieczorem 11 kwietnia 1912 roku - m.in. ostrygi, wołowina, jagnięcina i kaczka krzyżówka. Na karcie dań jest logo linii żeglugowej White Star Line, która była właścicielem Titanica - czerwona flaga z białą gwiazdą. Pierwotnie znajdowały się tam także złotego koloru napisy OSNC (Ocean Steamship Navigation Company) i RMS Titanic, ale te wyblakły wskutek zamoczenia w wodzie.

Jak powiedział Andrew Aldridge z domu aukcyjnego Henry Aldridge & Son w Devizes w hrabstwie Wiltshire, to najprawdopodobniej jedyny zachowany egzemplarz tego menu.

Nie jest jasne, w jaki sposób ocalało, wiadomo natomiast, że zostało znalezione w albumie fotograficznym z lat 60. przez córkę i zięcia nieżyjącego już kanadyjskiego historyka Lena Stephensona.

Various items from the Titanic are being auctioned - 111 years after the ship sank.One of them is a first-class dinner menu from 11 April 1912.The auctioneer describes the "opulent fare" on offer that night https://t.co/UUi4bclWfZ pic.twitter.com/31jS9BPad0

bbcworldserviceNovember 11, 2023

Podczas aukcji sprzedano też kilka innych pamiątek z Titanica - m.in. szwajcarski zegarek kieszonkowy należący do jednego z pasażerów drugiej klasy za 97 tys. funtów i koc pokładowy z wzorem tartanu dla pasażerów pierwszej klasy, który mógł być używany podczas akcji ratunkowej - za 96 tys. funtów.

Titanic, będący wówczas największym pasażerskim statkiem na świecie i odbywający pierwszy rejs, krótko przed północą 14 kwietnia 1912 roku uderzył w górę lodową na Oceanie Atlantyckim, wskutek czego 2 godz. i 40 minut później zatonął. W wyniku katastrofy zginęło ponad 1500 spośród ponad 2200 znajdujących się na pokładzie pasażerów i członków załogi.