Kotły z barszczem i zupą grzybową oraz tysiące porcji pierogów będą czekać na potrzebujących w niedzielę w Rynku Głównym w Krakowie. Już czternasty raz restaurator Jan Kościuszko razem z RMF FM organizuje wielką wigilię.

REKLAMA

W kuchni krakowskiej restauracji Polskie Jadło trwają ostatnie przygotowania. Porcji będą tysiące. Przygotowujemy się już do niedzieli. Pierogi praktycznie mamy już skończone. Gotujemy barszcz, ale on musi jeszcze trochę dojrzeć. Poza tym będzie jeszcze zupa grzybowa z prawdziwków z łazankami. Myślę, że około 150 tys. pierogów uda nam się w tym roku również zgromadzić. - mówi restaurator Jan Kościuszko.

Początek wigilii w niedzielę o godzinie 11. Pomóc w tym przedsięwzięciu może każdy z nas. Wystarczy przynieść na przykład konserwy, które od razu trafią do potrzebujących.

Organizatorzy przygotowują m.in. 150 tys. pierogów / Maciej Grzyb / RMF FM
Organizatorzy przygotowują m.in. 150 tys. pierogów / Maciej Grzyb / RMF FM
Organizatorzy przygotowują m.in. 150 tys. pierogów / Maciej Grzyb / RMF FM
Organizatorzy przygotowują m.in. 150 tys. pierogów / Maciej Grzyb / RMF FM
Organizatorzy przygotowują m.in. 150 tys. pierogów / Maciej Grzyb / RMF FM
Organizatorzy przygotowują m.in. 150 tys. pierogów / Maciej Grzyb / RMF FM
Organizatorzy przygotowują m.in. 150 tys. pierogów / Maciej Grzyb / RMF FM
Organizatorzy przygotowują m.in. 150 tys. pierogów / Maciej Grzyb / RMF FM
Organizatorzy przygotowują m.in. 150 tys. pierogów / Maciej Grzyb / RMF FM