Wyhodowane w Dolnej Saksonii, na północnym zachodzie Niemiec, kiełki fasoli mogą być źródłem infekcji wywołanej niebezpieczną bakterią EHEC, odmianą szczepu pałeczki okrężnicy - poinformowały niemieckie władze. Bakteria zabiła dotychczas w Europie 22 osoby, w tym 21 w Niemczech.
Poza kiełkami fasoli podejrzane są także kiełki innych roślin z ekologicznego gospodarstwa w rejonie Uelzen w Dolnej Saksonii - poinformował minister rolnictwa tego niemieckiego landu Gert Lindemann.
Gospodarstwo ekologiczne zamknięto w niedzielę, a całą jego produkcję wycofano - powiedział minister. Ostrzegł również obywateli przed spożywaniem kiełków, które są często dodawane do miksów sałat.
Za falę zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC jest odpowiedzialny nowy szczep bakterii, którego nigdy wcześniej nie widziano - poinformowała Światowa Organizacja Zdrowia. Według WHO wstępne sekwencjonowanie genetyczne wykazało, że szczep jest mutacją dwóch różnych bakterii Escherichia coli zawierającą śmiercionośne geny.
Ekspert WHO ds. bezpieczeństwa żywności Hilde Kruse podkreśliła: Jest to unikalny szczep, którego nigdy wcześniej nie wyizolowano u pacjentów.Jak dodała, szczep ten ma różne cechy, które czynią go bardziej złośliwym i toksynogennym.