Jajka w każdej postaci – to podstawa wielkanocnych dań. My proponujemy Wam przepyszne jajko w koszulce z sałatką pomidorową – przepis Anny Starmach z jej najnowszej książki „Lekkość”, którą napisała razem z Marią Kruczek.
Składniki na śniadanie dla 2 osób:
2 jajka
2 pomidory
400 g szpinaku szpinaku
1 łyżka octu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 kromki razowego chleba
sól, pieprz
Szpinak dokładnie umyj, odkrój grube końcówki liści. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, po chwili szpinak, smaż kilka minut, aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Chleb pokrój w drobną kostkę i przełóż na blachę, wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grill, po kilku minutach grzanki będą gotowe. Pomidory umyj i pokrój. Na suchej patelni upraż słonecznik. Jajko wbij do szklanki. W garnku zagotuj wodę z octem. Mieszając, zrób łyżką mały wir, w jego środek delikatnie wlej jedno jajko. Gotuj około 4 minut, białko powinno się ściąć, ale żółtko ma nadal być płynne. Jajko wyciągnij łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru wody. Na środku talerza ułóż odsączony z namiaru wody szpinak, na nim połóż jajko, dodaj pomidora, słonecznik i grzanki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.