Wielkanoc to bardzo ważny czas dla wielu chrześcijan. Oprócz wymiaru religijnego pamiętamy też o potrawach, które goszczą na naszym świątecznym stole. Wielkanocne menu jest absolutnie wyjątkowe, pełne aromatów i smaków. Na liście nie może zabraknąć mazurka, paschy i... babki. W tym artykule znajdziesz przepis na idealną wielkanocną babkę cytrynową!
Przygotowanie babki wielkanocnej nie jest trudne. Warto jednak dobrze zaplanować swoją pracę w kuchni i pewne rzeczy przygotować wcześniej.
Ciasto na pewno wyjdzie, jeśli zastosujesz się do tych kilku prostych kroków. Zaczynamy!
- 4 jaja (rozmiar L),
- 200g masła (kostka),
- 1 szklanka cukru (ok. 170g),
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 szklanka mąki pszennej TYP 450 (ok. 150g),
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub czubek łyżeczki sody oczyszczonej),
- sok z 1 cytryny i starta skórka cytrynowa.
Składniki na lukier:
- 100g cukru pudru,
- 2-3 łyżki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Ponadto, do podsypania formy potrzebne Ci będzie: odrobina masła i bułka tarta.
Jajka wykorzystywane w tym przepisie powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu lepiej będą się ubijały.
Wyjmij je z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania babki. Jeśli robisz to na ostatnią chwilę, nic nie szkodzi, mamy małą podpowiedź.
Wystarczy, że jajka włożysz do miseczki i zalejesz bardzo ciepłą wodą. Odstaw je na kilkanaście minut.
W wolnej chwili możesz też wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę. Będzie łatwiej.
Do wypieku babki potrzebna będzie forma z kominem pośrodku. Jej średnica to ok. 22-25 cm.
Musisz ją natłuścić masłem, a następnie (najlepiej nad miską) obsypać jej ścianki bułką tartą.
Dzięki temu, po upieczeniu, babka nie będzie przywierała i bez problemu "wyskoczy" z formy.
Teraz nagrzej piekarnik do 170 st. Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu!)
Roztop masło, dodaj sok z cytryny i startą skórkę.
Potrzebne Ci będą 2 miski.
Do większej miski wbij ocieplone wcześniej jajka (całe) i dodaj cukier. Ubijaj przez około 9-10 minut na sztywną, gęstą pianę. W trakcie dodawaj też cukier wanilinowy.
Do mniejszej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj mąkę tortową z ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia.
Połącz suche składniki z ubitymi jajkami. Teraz potrzebny będzie mikser. Ustawiając wolne obroty, wymieszaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopione masło z cytryną i mieszaj dalej. Możesz później użyć szpatułki.
Gotowa masa powinna mieć konsystencję budyniu.
Do przygotowanej wcześniej formy wylej masę. Wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz przez około 45 minut.
Po tym czasie możesz zrobić "test suchego patyczka". Wbij np. wykałaczkę w ciasto i sprawdź, czy jest sucha. Jeśli tak - babka jest gotowa!
Po wyjęciu babki z piekarnika - odczekaj, aż wystygnie. Możesz ją posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Jeśli wybrałeś drugą opcję, wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodaj wody.
Pamiętaj:
- Rzadki lukier łatwiej rozprowadza się po cieście, a także szybciej zastyga tworząc cienką warstwę na babce,
- Gęsty lukier trudniej będzie rozprowadzić, ścieka po cieście wolniej i dłużej zastyga.
Babkę pokrytą lukrem możesz obsypać posiekanymi orzechami, czekoladowymi jajeczkami lub gotową posypką. Smacznego!
SZUKASZ PRZEPISÓW WIELKANOCNYCH? KONIECZNIE ZOBACZ <<< TUTAJ >>>