W obawie przed bakterią E.coli Francuzi wstrzymują sprzedaż trzech typów nasion pochodzących od brytyjskiej firmy. Do szpitala trafiło tam już osiem osób zarażonych bakterią. Wyniki badań dwóch pacjentów wskazują na zarażenie tym samym szczepem bakterii E.coli, który spowodował wcześniej śmierć 44 osób, w większości w Niemczech. Bakterią zakaziło się dotychczas ponad 3700 osób.
Francuski minister handlu Frederic Lefebvre oświadczył, że zakaz dotyczy nasion kozieradki, gorczycy i rukoli z brytyjskiej firmy handlującej nasionami i sadzonkami Thompson&Morgan. Śledztwo przeprowadzone przez francuskie władze wykazało, że dwie z ośmiu hospitalizowanych osób jadły kiełki z tych trzech typów nasion podczas targów zorganizowanych w jednej ze szkół w mieście Begles na południowym zachodzie kraju.
Niemieckie władze potwierdziły, że źródłem epidemii zarażeń bakterią E. coli były kiełki hodowane w gospodarstwie ogrodniczym w Bienenbuettel w Dolnej Saksonii. Nadal nie ustalono, jak doszło do zanieczyszczenia kiełków bakterią. Federalny Instytut Oceny Ryzyka zaleca powstrzymanie się od spożywania wszelkich kiełków, także z własnej hodowli, gdyż zanieczyszczone mogą być już nasiona.