W sobotę i niedzielę na Stadionie Narodowym w Warszawie odbędą się Dni Alergii. To targi skierowane do osób osobiście lub pośrednio zmagających się z tymi problemami oraz wszystkich zainteresowanych tematem alergii lub nietolerancji pokarmowej, a także lekarzy i tych, którzy chcą żyć świadomie i zdrowo.
Gościem targów będzie m.in. wokalistka Reni Jusis. Opowie, jak żyć bez nadwyrężania zasobów planety, własnego zdrowia i domowego budżetu, czyli poda 10 skutecznych sposobów na ekologiczne i ekonomiczne życie na co dzień.
W ramach Dni Alergii będzie można także zwiedzić wzniesiony w przestrzeni wystawienniczej Wzorcowy Dom Alergika, wziąć udział w pokazach kulinarnych prowadzonych przez Katarzynę Jankowską, autorkę bloga Mama Alergika Gotuje, i w rozmaitych warsztatach.
Katarzyna Jankowska jest również autorką książki "Mama alergika gotuje. Tradycyjnie", która 3 grudnia ukaże się na rynku. Jankowska stworzyła już ponad 600 dań, z których wyeliminowała mleko, jajka, orzechy, kakao, soję, seler i miód, czyli najpopularniejsze alergeny. W książce prezentuje 100 sprawdzonych przepisów na tradycyjne i popularne dania kuchni polskiej. Aż 78 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu. Są wśród nich pomysły na śniadania, zupy, dania z warzywami, z owocami, mięsem oraz przykładowe desery i dodatki do potraw. Jankowska zdradza np., jak przygotować bezglutenowe naleśniki, gofry, placuszki czy pierogi, jak zrobić knedle bez ziemniaków i kopytka z batatów oraz jak upiec bezglutenowy pasztet bez mięsa i jajek.
Mama Alergika swoją kuchnię opiera na zdrowym, naturalnym, ekologicznym jedzeniu. Nie stosuje sztucznych zamienników, gotowej mąki ani dodatków do żywności. Większość przepisów nie zawiera także cukru ani produktów odzwierzęcych. Z książki mogą korzystać nie tylko alergicy, ale także weganie, wegetarianie czy osoby na diecie bezglutenowej. Wszystkie przepisy zostały specjalnie oznaczone. Każdy przepis został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa, owoce czy rośliny strączkowe. Przepisy zawierają także adnotacje od dietetyka klinicznego z informacją o wartościach odżywczych dań.
Katarzyna Sobiechowska-Szuchta: Jak będą wyglądały te warsztaty?
Katarzyna Jankowska: Uczestnicy razem ze mną przygotują pierwszego dnia śniadanie, bezglutenowe, wegańskie. Zaczniemy od tego, że przygotujemy mleko jaglane - własne, domowe, takie, żeby było pewne i bezpieczne dla alergików. Następnie na bazie tego mleka przygotujemy à la kakao bez kakao, czyli z karobem. To mączka chleba świętojańskiego, która dostarcza nam dodatkowo wapń. Potem na bazie tego mleka przygotujemy także naleśniki, czyli takie podstawowe dania, które często sprawiają wiele kłopotów mamom alergików. Jeżeli przejdziemy już do warsztatów obiadowych, to wtedy przygotujemy pierogi, które są tak tradycyjne w naszej kuchni, a jednak dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej stanowią duży problem. Będą to pierogi jaglane z dwoma farszami, także wegańskie - przygotujemy farsz z soczewicy i farsz na bazie szpinaku.
Drugi dzień poświęcony już jest podwieczorkowi i kolacji, czyli na dobrą sprawę przez te dwa dni będziemy się uczyć, jak przygotować podstawowe posiłki, które będą dobre dla osób na diecie wegańskiej i dla alergików oczywiście. Będziemy więc przygotowywać ciasteczka, takie popularne, owsiane, ale bezglutenowe, oraz bezglutenowe ciasteczka dyniowe, które będą takie typowo jesienne, bez cukru. Na kolację przygotujemy coś w rodzaju pizza party, ale będą to pizze bez drożdży, jedna orkiszowa, również wegetariańska, i druga, która będzie pizzą opartą na bazie mąki bezglutenowej.
Wiemy w takim razie, co będzie na warsztatach. A dla tych, którzy zainteresowani są bardzo konkretnymi przepisami, mamy wiadomość, że 3 grudnia ukaże się pani książka.
"Mama alergika gotuje. Tradycyjnie". 100 przepisów bez mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, miodu, selera, czyli bez głównych alergenów, a 78 z nich dodatkowo bez glutenu.
Dla takich małych alergików można przygotować ciekawe potrawy - pani wspomniała pizze, ciasteczka... brzmi pysznie.
Udowadniam to przez ostatnie trzy lata. Na moim blogu można znaleźć 600 przepisów bez tych wszystkich alergenów, w tym 250 jest już bez glutenu. Moja kuchnia jest urozmaicona - jak najbardziej można gotować zdrowo, różnorodnie przy różnych ograniczeniach, diecie. Wymaga to oczywiście trochę zaangażowania, większego wysiłku, a przede wszystkim rozpoznania, co jest alergenem w diecie danego dziecka i dostosowania jej. Natomiast jest to możliwe i tego przykładem są właśnie te wszystkie przepisy.
(edbie)