Genetycznie zmodyfikowane purpurowe pomidory skutecznie przeciwdziałają nowotworom. To wyniki badań brytyjskich naukowców. Użyte w doświadczeniu pomidory miały antytoksyczne substancje, które zazwyczaj występują w leśnych jagodach.
Myszy, które w warunkach laboratoryjnych karmiono pomidorami, żyły o 40 dni dłużej od tych, którym podawano inne pożywienie. Wszystkie gryzonie chorowały na raka.
Zdaniem uczonych wyniki tego eksperymentu sugerują, iż rośliny, które je człowiek, powinny być również genetycznie modyfikowane, jeśli otrzymane w ten sposób antytoksyny mają takie właściwości. Podobne substancje występują w jagodach i powszechnie uważa się, że wpływają one korzystnie na choroby serca i niektóre schorzenia neurologiczne.
Uczeni ostrzegają przed nadmiernym optymizmem. Ich zdaniem, trzeba zgłębić ten proces. Dopiero później miejsce zwierząt może w laboratorium zająć człowiek.