Chcesz długo zachować sprawny umysł, pij kakao, jedz czekoladę. Najnowsze wyniki badań naukowców z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych dowodzą, że substancje zawarte w ziarnie kakaowca zwiększają krążenie krwi w mózgu i poprawiają nasze zdolności umysłowe.
Badacze z Uniwersytetu w Nottingham zauważyli, że u osób spożywajacych czekoladę bogatą w związki zwane flawanolami, znacząco podnosi się dopływ krwi do mózgu. Efekt ten, sprzyjający poprawnej pracy umysłu, utrzymuje się od 2 do 3 godzin. Prawdopodobnie jednak powoduje też długotrwałe pozytywne skutki dla naszej pamięci.
Z kolei badacze z Harvard Medical School zauważyli, że indianie z plemienia Kuna, żyjący na wyspach u wybrzeży Panamy i objadający się produktami kakao, cierpią na nadciśnienie i choroby serca znacznie rzadziej niż ich pobratymcy, żyjacy na stałym lądzie i odżywiający sie bardziej różnorodnie.
Oczywiście, tak korzystne dla zdrowia działanie ma tylko bardzo ciemna czekolada, wielbiciele mlecznej i bardzo słodkiej, nic na swoje usprawiedliwienie nie mają.