Dieta śródziemnomorska - obfitująca w surowe i gotowane warzywa, ryby i owoce morza, zawierająca bardzo mało czerwonego mięsa, a dużo oliwy, ziaren zbóż i ziołowych przypraw - bardzo dobrze działa na nasz mózg. Do takich wniosków doszli naukowcy z Nowego Jorku.

REKLAMA

Eksperyment, który został przeprowadzony wśród ponad siedmiuset mieszkańców Nowego Jorku, pokazał, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej znacząco zmniejsza ryzyko postępujących z wiekiem uszkodzeń mózgu. Naukowcy sądzą, że kluczowe znaczenie może mieć fakt, że dieta ta łagodzi skutki nadciśnienia.

Badania przy pomocy Magnetycznego Rezonansu Jądrowego pokazały, że u osób, których zwyczaje żywieniowe najbardziej przypominały dietę popularną w takich krajach, jak Grecja, Włochy i Hiszpania, ryzyko uszkodzeń mózgu, prowadzących na przykład do kłopotów z pamięcią, było nawet o 36 procent mniejsze, niż u tych, którzy woleli frytki i hamburgery.