Już w tę sobotę 3 sierpnia w Kruszynianach pod Krynkami odbędzie się trzynasta edycja tatarskiego święta Sabantuj. W tym roku impreza odbywa się pod hasłem "My - Tatarzy polscy". Początek imprezy o godzinie 12.
Ten rok jest dla nas szczególny, obchodzimy bowiem 340-lecie osadnictwa Tatarów w Kruszynianach i okolicy.
Pragniemy zatem uczcić to wydarzenie, przypomnieć okoliczności nadania tych ziem Tatarom, a także ukazać współczesną rolę naszej społeczności, integrację z pozostałymi mieszkańcami, wyznawcami różnych religii, podkreślić wzajemny szacunek, współpracę, dobrosąsiedzkie stosunki, przyjaźń - mówi Dżenneta Bogdanowicz, właścicielka Tatarskiej Jurty w Kruszynianach, która od lat stoi na czele organizacji święta Sabantuj.
Tegoroczna impreza obfituje w wydarzenia. Także te nawiązujące do historii. Planowane jest odtworzenie m.in. nadania Tatarom ziem przez króla Jana III Sobieskiego oraz bitwy pod Parkanami, która zapisała się jako jedna z największych bitew z udziałem Tatarów w tej części Polski.
Impreza będzie połączona z Europejskim Festiwalem Kuchni Tatarskiej. To nie lada gratka dla wszystkich miłośników orientalnych smaków.
Zapraszamy wszystkich do wspólnego gotowania i jedzenia, poznania tradycyjnych potraw przygotowywanych przez gospodarzy i gości zza granicy, a także potraw zainspirowanych kuchnią tatarską, zaproponowanych przez zaprzyjaźnionych mistrzów kuchni - podkreśla Dżenneta Bogdanowicz.
Niewątpliwą atrakcją będzie konkurs mody tatarskiej - przedstawienie charakterystycznych strojów Tatarów z różnych stron świata, a następnie wybór Miss i Mistera Mody Tatarskiej.
Sabantuj 2019. Program:
- posadzenie symbolicznego dębu z okazji 340-lecia osadnictwa Tatarów w Kruszynianach;
- Azan i modlitwa o pokój i sprawiedliwość na świecie;
- parada uczestników i gości Sabantuj;
- kawiarenka tatarska;
- występ Tatarskiego Zespołu Taneczno-Wokalnego Buńczuk;
- występ tatarskiego zespołu z Litwy - Legenda;
- występy artystyczne gości;
- wyplatanie wianków;
- gry i zabawy tatarskie;
- tatarski zakątek smaków - konkursy kulinarne;
- pokazy kulinarne kuchni tatarskiej w wykonaniu: Alessia di Donato, Dawid Gabriaud, Jerzy Nogal, Leszek Kawa i Kuba Korczak;
- sportowe spotkania z Radkiem Laskowskim;
- gra strategiczna koczowników;
- wystawa fotograficzna "Jest w tej wsi coś niezwykłego! Opowieść o Kruszynianach";
- obozowisko tatarskie i słowiańskie z kuchnią stepową;
- krymski pilaw kuminem pachnący;
- autorskie spotkanie z Anną Osowską - autorką "Ucieczki";
- broń łowców mamutów - miotacz oszczepów i bumerang Przemka i Wiesławy Nawrockich;
- zapasy tatarskie kyrysz;
- pokaz tatarskiej mody;
- warsztaty rękodzielnicze;
- stoiska kulturowe;
- pokaz cięcia samochodu;
- pokaz Straży Granicznej;
- wielka rekonstrukcja bitwy pod Parkanami z 1683 roku;
- wspólna degustacja pieczonego barana;
- tatarska dyskoteka.