Zamek Czocha na Dolnym Śląsku stał się kulinarną stolicą Polski. W jednym z najpiękniejszych miejsc regionu rozpoczęła się Twierdza Smaków. To festiwal, który popularyzuje historię poprzez prezentację kuchni z minionych epok.

REKLAMA

O tym, że piękne otoczenie i doskonałe jedzenie to świetne połączenie mogą się przekonać wszyscy, którzy w długi weekend zdecydują się odwiedzić Zamek Czocha.

Dziś rozpoczęła się tam Twierdza Smaków - Festiwal Kuchni Historycznej i Regionalnej. Nasz reporter Marcin Buczek odwiedził Dolny Śląsk i sprawdził, że można tam już spróbować rycerskich podpłomyków.

To danie, na które przepis pochodzi z XIV wieku. To podpłomyki cysterskie na zakwasie piwnym. Robimy je na mące żytniej - zdradził nam jeden z kucharzy. Do placków serwowane są też dodatki. Mamy własny przepis na to, co na ten podpłomyk dać - dodaje rozmówca Marcina Buczka.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio

Rycerskie podpłomyki na Zamku Czocha

Ważne jest też to, gdzie danie jest przygotowywane. Tak jak bywało to w średniowieczu, do wypiekania podpłomyków wykorzystywany jest piec pompejański. W tym piecu pali się tylko drewnem liściastym.

Chodzi o to, żeby żadna żywica nam się nie dostała. Chodzi też o zapach, jaki oddaje takie drewno. Jedzenie jest po prostu lepsze - podkreśla kucharz.

Dla tych, którzy wolą inne dania też coś się znajdzie. W trakcie festiwalu będzie można spróbować gruzińskich czurczeli, plantanga z soczewicą, wyjątkowej wojskowej grochówki czy tradycyjnej herbaty Beduinów.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla audio

Wyjątkowa grochówka na Zamku Czocha

Po całodniowym popuszczaniu pasa zamek otworzy swoje progi na nocne zwiedzania pełne przygód.

Program V Twierdzy Smaków

DZIEDZINIEC HONOROWY

  • Kuchnia PRL - czyli nasze "opryskliwe" sprzedawczynie serwujące pierogi bryzgane, golonkę, piwo i bigos;
  • Kantyna Polowa "Na tyłach" - kuchnia wojskowa z grochówką, żurem i słoweńską jutą;
  • Namiot orientalny - turecka baklava, kawa Beduinów i herbata miętowa z pustyni. Gościnnie wystąpi przysmak naszych południowych sąsiadów, choć nie orientalny to oryginalny - ponczowy rzeź.

ZAMKOWA FOSA

  • Od średniowiecza do baroku, czyli warsztaty, zabawy, degustacje;
  • Zabawki średniowieczne i pokazy. Tor strzelecki, strzelanie do tarczy, pokazy robienia łyżek i drewnianych talerzy;
  • Namiot średniowieczny - kutasiki i placki puri tretowane na gorącym oleju;
  • Pod wiatą - napoje kwiatowo-owocowe, kwas chlebowy, orszada, lemoniada;
  • Namiot saksoński - pączki średniowieczne z kwiatami i ziołami.

17.06.2022 PIĄTEK

DZIEDZINIEC HONOROWY - godz. 10.00 -16.00 Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego zaprasza do pieczenia pierników ziębickich z replik historycznych foremek.

FOSA godz. 13.00 - kuchnia szlachecka XVII wieku. Przygotujemy wspólnie kaszanat, czyli rosół polski z ryb. To potrawa całkowicie nieprzystająca do dzisiejszych sądów o polskim rosole. Jest zakwaszana octem lub limonią. Co ciekawe, potrawy po polsku np. warzywa były gotowane i podawane z bułką tartą, a potrawy po węgiersku - ze słoniną. Skupimy się na przyprawach według powiedzenia "pieprzno i szafranno, moja panno". Poznamy między innymi różnicę miedzy gałką muszkatołową, a kwiatem muszkatu.

* obowiązują wcześniejsze zapisy - iwona.kislo@rewita.pl

18.06.2022 SOBOTA

FOSA - godz. 13.00 - sobota to dzień przewrotu w kuchni polskiej i wiek XVIII z Kucharzem Doskonałym z Wielądka. Gotujemy tym razem barszcz ze śledziem. Opowieść kuchenna dotyczy ziół, przypraw, kuchni mieszczańskiej.

* obowiązują wcześniejsze zapisy -

Codzienne degustacje

17 czerwca, piątek

  • 11.00 Herbata Beduinów - degustacja
  • 12.00 Pasztet Elsy - degustacja potraw wegetariańskich
  • 13.00 Adżarskie czaczapuri - specjał kuchni gruzińskiej
  • 14.00 Mocna Księżna, czyli babeczka z wątróbką - degustacja
  • 15.00 Chinkali i gruziński szaszłyk - degustacja
  • 16.00 Przekąska Czosnkowa - degustacja potraw wegetariańskich
  • 17.00 Kuchnia Polowa - wojskowa grochówka / pajda z tuszonką sapera
  • 19.00 Uczta Średniowieczna

* Zapisy: zamekczocha@rewita.pl lub pod numerem telefonu 75 721 15 53. W menu m.in. kapusta z grochem, pierogi opiekane, przepiórka, ziemniaki faszerowane, bigos, świeżynka, pstrągi pieczone, racuchy z fiołkami, kaczki, kurczaki, wątróbki drobiowe, smalec z opiłkami, sałatka ziemniaczana, mięsa pieczone, kluski śląskie, piwo i wino.

18 czerwca, sobota

  • 11.00 Pasztet karotkowy - degustacja
  • 12.00 Tradycyjny szaszłyk gruziński i adżarska aczma - degustacja
  • 13.00 Racuchy pełne lata - degustacja
  • 15.00 Herbata Beduinów - degustacja
  • 16.00 Pchali - tradycyjne gruzińskie danie z siekanych i mielonych warzyw - degustacja
  • 17.00 Kuchnia Polowa - wojskowa grochówka / placek z owocami

Organizatorzy: Zamek Czocha i Fundacja Joanny Lamparskiej na Rzecz Ocalenia Dziedzictwa Kulturowego Projekt Historia. Parterem festiwalu jest Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.