Producenci mozzarelli z Kampanii na południu Włoch walczą z plagą podróbek ich słynnego, certyfikowanego sera z mleka bawolic. Nowym polem ich działania jest internet, bo to tam, na wielkich platformach sprzedaży kwitnie proceder handlu podrabianym produktem.
Najczęściej fałszowana jest mozzarella di bufala, czyli z bawolego mleka z certyfikatem Dop, to znaczy Chronioną Nazwą Pochodzenia. Potwierdzają to dane Konsorcjum Ochrony Mozzarelli Dop, które powołało specjalną grupę zadaniową do tropienia oszustw w internecie, współpracując przy tym z siłami porządkowymi oraz z centralnym inspektoratem ministerstwa rolnictwa do spraw kontroli jakości żywności i walki z przestępstwami przy jej produkcji.
W zeszłym roku konsorcjum to przeprowadziło ponad 1200 kontroli stron, na których oferowany był rzekomo oryginalny ser najwyższej jakości. Liczba takich interwencji wzrosła o 45 proc. w porównaniu z 2018 r.
Okazuje się, że podróbki włoskiego produktu można kupić zarówno na największych na świecie platformach sprzedaży, jak i w mediach społecznościowych.
Wszędzie tam sprzedawany jest produkt reklamowany jako autentyczna mozzarella z Kampanii.
Większość wspólnych interwencji ministerialnego inspektoratu i policji przeciwko imitacjom specjału z okolic Neapolu podjęto w rezultacie monitoringu w sieci.
SPRAWDŹ: Chińska mafia narkotykowa działała w Polsce. Przerzucała narkotyki na ogromną skalę