Amerykański resort zdrowia zaapelował unikanie produktów zawierających masło orzechowe z powodu wypadków salmonelli. Władze sprawdzają, czy skażenie salmonellą było powodem sześciu zgonów.
Do piątku wieczór zarejestrowano 474 przypadki zatrucia salmonellą w 43 stanach. Niemal jedna czwarta osób została hospitalizowana. Skażenie salmonellą mogło przyczynić się do sześciu zgonów.
Spółka Peanut Corporation of America została poinformowana przez Ośrodek ds. Bezpieczeństwa Żywności w Zarządzie Żywności i Leków, że w niektórych próbkach jej produktów wykryto obecność salmonelli. Chodzi o duże opakowania masła oraz pasty orzechowej. Te produkty nie były sprzedawane przez sklepy detaliczne, jednak mogły być używane przez innych producentów do ich wyrobów.
W obawie przed ewentualnością skażenia salmonellą firma Hy-Vee wycofała swoje ciastka zawierające masło orzechowe, które sprzedawała w siedmiu stanach. Również Kellogg oznajmił w piątek, że wycofuje niektóre produkty.