Włosi zajadają się słodyczami, a wszystko z powodu Dolce Natale Italiano czyli słodkiego włoskiego Bożego Narodzenia. Półki w sklepach uginają się od świątecznych wypieków, a najpopularniejsze jest panettone.

REKLAMA

Panettone to sporych rozmiarów babka świąteczna wypiekana ze składników, które istnieją od zarania dziejów.

Można powiedzieć, że to najprostsza forma ciasta, która tak jak chleb wywodzi się z wiejskiej tradycji. Wieśniacy mieli mleko, masło, miód i jajka. Mieszając te wszystkie składniki, stworzyli coś w rodzaju świątecznego chleba, stąd zresztą wzięła się nazwa wypieku, której pierwszy człon "pane" oznacza chleb – tłumaczy szef Stowarzyszenia Miłośników Słodyczy.

Dziś panettone ma wiele odmian, a Włosi przepadają głównie za tą z bakaliami. - Święta bez panettone są niemożliwe, to przecież tradycja - twierdzi starsza rzymianka.

Ten świąteczny rarytas można już kupować we wszystkich świątecznych sklepach spożywczych i cukierniach od Wenecji po Palermo.

Tradycyjnie co rok świąteczne ciasta w dużych ilościach otrzymuje papież. Przekazuje je później biednym. W tym roku Benedykt XVI dostał aż tysiąc panettone.