​Paradoksalnie, pora upałów dała doskonałe winogrona, pomimo niższych plonów. Jednak osiągnięcie takiego zbioru wymagało kreatywnych zmian w technikach uprawy, w tym innego przycinania winorośli, a czasem podlewania ich w miejscach, gdzie nawadnianie jest zwykle zabronione. A producenci w całej Europie, którzy na własne oczy widzieli skutki globalnego ocieplenia, martwią się o to, co jeszcze nadejdzie - podaje portal nbcnews.com.

REKLAMA

Krajobraz w prestiżowych winnicach Bordeaux wygląda tak samo, jak zawsze, ze zdrowymi, dojrzałymi winogronami zwisającymi ciężko z rzędów zielonych winorośli. Ale w tym roku w jednym z najsłynniejszych regionów winiarskich Francji zaszły ogromne zmiany.

Nieprzewidywalne skutki klimatyczne

Z powodu tegorocznej suszy zbiory, które zazwyczaj co roku startowały w połowie września, teraz rozpoczęły się wcześniej niż kiedykolwiek — bo już w połowie sierpnia.

Hodowcy winogron dostosowali swoją pracę do fali upałów połączonych z brakiem deszczu, które nawiedziły większą część Europy. W regionie Bordeaux, w południowo-zachodniej Francji, gigantyczne pożary zniszczyły duże połacie lasów sosnowych. Od końca czerwca do połowy sierpnia nie padało.

Climate change is encroaching on the prestigious vineyards of Bordeaux. The harvest that once started in mid-September is now happening earlier than ever in one of Frances most celebrated wine regions and other parts of Europe. https://t.co/fZm37Lahzn

APAugust 26, 2022

Dziesiątki robotników codziennie pracują w winnicach, aby ręcznie zbierać winogrona i wkładać je do koszy. Owoce są natychmiast rozdrabniane na sok, który trafia do zbiorników, a następnie do beczek, aby rozpocząć proces produkcji wina.

Eric Perrin, jeden z właścicieli posiadłości Ch teau Carbonnieux, wspominał, że w dzieciństwie, w latach 70., zbiory rozpoczynały się zwykle w okolicach połowy września. W tym roku miały już miejsce 16 sierpnia. Ale rocznik 2022 może być lepszy niż kiedykolwiek - powiedział Perrin, ponieważ winogrona są zdrowe i dobrze zbilansowane. Upalna i sucha pogoda zapobiegała również chorobom winorośli, takim jak pleśń.

Producenci wina: Konieczne zmiany sposobów pielęgnacji winorośli

Wcześniej winiarze nadawali winoroślom kształt, który pozwalał winogronom uzyskać maksymalną ilość słońca, dzięki czemu możliwa była większa produkcja cukru, który zamienia się w alkohol. W tym roku hodowcy zwykle pozwalali, aby liście chroniły winogrona, tak, aby zachować kwasowość i świeżość owoców - wyjaśnił Fabien Teitgen.

Jak zaznaczył Teitgen, plony mogą być od 15 proc. do 20 proc. niższe w niektórych regionach, głównie ze względu na mniejsze winogrona i fakt, że niektóre z nich zostały spalone przez słońce, ale nie wpłynie to na jakość wina.

Przed XIV-wieczną wieżą winnicy Ch teau Smith-Haut-Lafitte, Manon Lecouffe w tym tygodniu starannie podlewała nowo nasadzone winorośle, co jest nieodzowną pracą. Kilkuletnie winorośle mają głębokie korzenie, które pozwalają im czerpać wodę z głębin ziemi i znosić suszę bez zbytniego cierpienia. Ale w tym roku winnice otrzymały pozwolenie na podlewanie dorosłych winorośli, co zwykle jest zakazane w Bordeaux. Niektóre działki mocno ucierpiały z powodu opadania liści - powiedział Lecouffe.