W warzywach z doświadczalnego ogródka w Tokio wykryto radioaktywny cez w ilości 1,8 raza większej niż dopuszczalna - poinformowała agencja Kyodo, powołując się na tokijskie władze lokalne.

REKLAMA

Skażenie promieniotwórcze stwierdzono w różnych warzywach, pochodzących z okolic uszkodzonej przez silne trzęsienie ziemi i tsunami 11 marca elektrowni atomowej Fukushima I, ale jest to pierwszy przypadek wykrycia go warzywach uprawianych w stolicy, 240 kilometrów dalej na południe.

Jak podała w czwartek ONZ-owska Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA) z siedzibą w Wiedniu, japońscy naukowcy stwierdzili "dającą się zmierzyć" zawartość radioaktywnych izotopów jod-131 i cez-137 w próbkach wody morskiej, pobranych 30 kilometrów od położonej na wybrzeżu elektrowni Fukushima.

Według MAEA, "zawartość jodu była równa dopuszczalnemu w Japonii poziomowi lub wyższa, zaś zawartość cezu znacznie poniżej tego poziomu". Poddane analizie próbki pobrano w dniach 22-23 marca, po wykryciu promieniotwórczego jodu i cezu w wodzie w pobliżu elektrowni.