We Włoszech nie minął jeszcze skandal z niebieską mozzarellą, gdy do handlu na Sardynii trafił czerwono-różowy ser ricotta. Włoski przysmak powinien być biały.
Władze zaalarmowała klientka supermarketu w Olbii. Karabinierzy ze specjalnej jednostki, zajmującej się bezpieczeństwem żywności, skonfiskowali, wszystkie opakowania sera.
Ponadto w całych Włoszech zablokowali dostawy z zakładu, gdzie czerwona ricotta została wyprodukowana. Nie podano jego nazwy.
Produkt zostanie poddany dokładnym analizom. Na razie nie wiadomo, co jest przyczyną zmiany koloru.
Od czerwca w wielu rejonach Włoch w sieciach tanich sklepów znaleziono ogromne ilości wyprodukowanego w Niemczech sera mozzarella , który w chwili otwarcia opakowania, w kontakcie z powietrzem zmienia kolor na intensywnie niebieski. Stąd wzięła się nazwa "mozzarelli Smurfów".
Powodem jest bakteria. Z handlu zostało wycofanych kilka ton niemieckiej, niebieskiej mozzarelli, a sprawa ta wywołała liczne protesty przeciwko sprowadzaniu tego specjału z zagranicy. Prokuratura wszczęła dochodzenie.
Ale okazało się, że do handlu trafiła także partia sera o podobnych właściwościach, wyprodukowana w wielkiej włoskiej fabryce nabiału.