Obowiązujący od 10 lat zakaz eksportu brytyjskiej wołowiny będzie zniesiony. Taką decyzję podjęli eksperci Unii Europejskiej. Ograniczenia wprowadzono w związku z kryzysem, wywołanym przez przypadki choroby szalonych krów.
Decyzja ma teraz zostać formalnie przyjęta w ciągu 30 dni przez Parlament Europejski. Mięso będzie mogło pojawić się na europejskich półkach sklepowych już w kwietniu. Brytyjczycy będą mogli sprzedawać za granicę żywe zwierzęta, urodzone po 1 sierpnia 1996 roku i przetwory mięsne, wyprodukowane nie wcześniej niż w połowie czerwca ubiegłego roku.
Komisja Europejska zaznaczyła, że jest bardzo rygorystyczna jeżeli chodzi o BSE. Stwierdziła jednak, że Wielka Brytania spełniła wszelkie kryteria, by zezwolić jej na eksport wołowiny.
Pomysł zniesienia zakazu pojawił się we wrześniu ubiegłego roku, gdy opublikowany został pozytywny raport służb weterynaryjnych. Stwierdzono w nim, że liczba przypadków BSE wśród brytyjskich krów spadła do 200 na milion zwierząt. Wprowadzone zostały bardzo ostre zasady monitorowania stanu zdrowia zwierząt. Eksperci uznali więc, że w tej sytuacji nie ma ryzyka dla konsumentów.