Do końca roku Unia Europejska przedłużyła wzmocnione kontrole żywności i pasz z tych regionów Japonii, które mogły być narażone na napromieniowanie w związku z wypadkiem w elektrowni jądrowej Fukushima. Równocześnie Unia uspokaja, że nie ma powodów do obaw.
Komisja Europejska zastrzega, że nie ma żadnych dowodów na narażenie konsumentów w krajach Unii na ryzyko zwiększonej radioaktywności żywności. Japonia może eksportować do Unii Europejskiej tylko cztery rodzaje produktów pochodzenia zwierzęcego: ryby, małże, nawóz i karmę dla zwierząt domowych. Warzywa i owoce także mogą być importowane z Japonii do Unii, ale są to niewielkie ilości. W 2010 roku było to około 9 tysięcy ton.
11 marca doszło w Japonii do potężnego trzęsienia ziemi i fali tsunami. Kataklizm poważnie uszkodził elektrownię atomową Fukushima Daiichi. Doszło wtedy do skażenia radioaktywnego.