Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) prawdopodobnie zdecyduje o zakazie stosowania sztucznego czerwonego barwnika spożywczego, który można znaleźć w słodyczach, napojach czy płatkach śniadaniowych - informuje NBC News. Jego nazwa to Red No. 3. „W okresie świątecznym, kiedy słodyczy jest pod dostatkiem, przerażające jest to, że ta substancja chemiczna pozostaje ukryta w produktach spożywczych, które spożywamy my i nasze dzieci” – napisał w liście do FDA jeden z amerykańskich kongresmenów Frank Pallone.

Ten syntetyczny barwnik jest stosowany w USA od dziesięcioleci w produktach takich jak: słodycze, chipsy, jogurty i napoje gazowane, by nadać żywności jaskrawe zabarwienie. Kiedyś był również wykorzystywany w kosmetykach.

Barwniki spożywcze mają w jedzeniu tylko jedną funkcję: sprawić, by wyglądało ładnie, abyśmy chcieli je kupić. To narzędzie marketingowe - powiedział w wywiadzie dla NBC doktor nauk biomedycznych Thomas Galligan i przypomniał, że przeprowadzono 27 badań klinicznych na ludziach, które wykazały, że barwniki te szkodzą zachowaniu dzieci

Groźne sktutki dla zdrowia dzieci. "Objawy przypominają ADHD"

Dowody naukowe wskazują jednoznacznie, że po spożyciu tych produktów przez niektóre dzieci wystąpią u nich objawy ze strony układu nerwowego przypominające ADHD - podkreślił.

Jim Jones, zastępca komisarza FDA ds. żywności dla ludzi, powiedział senackiej Komisji ds. Zdrowia, że prawdopodobnie nadszedł czas na ponowną ocenę bezpieczeństwa czerwonego barwnika spożywczego. W przypadku Red 3 mamy przed sobą petycję o cofnięcie zgody komisji autoryzacyjnej i mamy nadzieję, że wkrótce podejmiemy działania w tej sprawi - stwierdził.

Poszczególne stany już wywierają presję na producentów, aby usunęli sztuczne barwniki z żywności i napojów.

Red No. 3 jest zakazany lub znacznie ograniczony w wielu krajach, w tym w Unii Europejskiej.

Zródło: nbcnews.com