Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) prawdopodobnie zdecyduje o zakazie stosowania sztucznego czerwonego barwnika spożywczego, który można znaleźć w słodyczach, napojach czy płatkach śniadaniowych - informuje NBC News. Jego nazwa to Red No. 3. „W okresie świątecznym, kiedy słodyczy jest pod dostatkiem, przerażające jest to, że ta substancja chemiczna pozostaje ukryta w produktach spożywczych, które spożywamy my i nasze dzieci” – napisał w liście do FDA jeden z amerykańskich kongresmenów Frank Pallone.
Ten syntetyczny barwnik jest stosowany w USA od dziesięcioleci w produktach takich jak: słodycze, chipsy, jogurty i napoje gazowane, by nadać żywności jaskrawe zabarwienie. Kiedyś był również wykorzystywany w kosmetykach.
Barwniki spożywcze mają w jedzeniu tylko jedną funkcję: sprawić, by wyglądało ładnie, abyśmy chcieli je kupić. To narzędzie marketingowe - powiedział w wywiadzie dla NBC doktor nauk biomedycznych Thomas Galligan i przypomniał, że przeprowadzono 27 badań klinicznych na ludziach, które wykazały, że barwniki te szkodzą zachowaniu dzieci
Dowody naukowe wskazują jednoznacznie, że po spożyciu tych produktów przez niektóre dzieci wystąpią u nich objawy ze strony układu nerwowego przypominające ADHD - podkreślił.
Jim Jones, zastępca komisarza FDA ds. żywności dla ludzi, powiedział senackiej Komisji ds. Zdrowia, że prawdopodobnie nadszedł czas na ponowną ocenę bezpieczeństwa czerwonego barwnika spożywczego. W przypadku Red 3 mamy przed sobą petycję o cofnięcie zgody komisji autoryzacyjnej i mamy nadzieję, że wkrótce podejmiemy działania w tej sprawi - stwierdził.
Poszczególne stany już wywierają presję na producentów, aby usunęli sztuczne barwniki z żywności i napojów.
Red No. 3 jest zakazany lub znacznie ograniczony w wielu krajach, w tym w Unii Europejskiej.
Zródło: nbcnews.com