Amerykański ryż z domieszką zmodyfikowaną genetycznie już wycofany z polskich sklepów - zapewnia Główny Inspektorat Sanitarny. Stało się to między innymi po nagłośnieniu sprawy przez RMF FM.
Jedno jest pewne - błąd został wykryty zbyt późno, co świadczy o nieszczelnym systemie kontroli.
Genetycznie modyfikowany ryż został wycofany ze sprzedaży w całej Unii Europejskiej. Modyfikowana genetycznie żywność, według niektórych naukowców, może powodować alergie, choroby układu pokarmowego, nawet nowotwory. Dlatego Unia Europejska zakazała sprzedaży takiej zmienionej żywności.
Organizacje ekologiczne domagają się wyjaśnienia jak mogło dojść do tego, że taka żywność trafiła na sklepowe półki i jak ominęła kontrole sanitarne.
Ekolodzy zwracają też uwagę, że zbadano zbyt mało ryżu, aby wiedzieć jaka jest rzeczywista skala. Zrobiono tylko 48 próbek. Jeżeli ryż skażony się znalazł na rynku, to trzeba powtórzyć to w dużo większej skali i w całym kraju - mówi jeden z ekologów z Trójmiasta. Oburzające według niego jest to, że Główny Inspektor Sanitarny nie poinformował o tym fakcie opinii publicznej. Ryż po cichu wycofywany jest ze sklepów np. w zachodniopomorskiem.
Oburzeni są również sami konsumenci. Ich zdaniem niedopuszczalne jest, że nieświadomie mogli jeść coś, co może być dla nich niezdrowe. Całą sprawę nazywają krótko – przekrętem i nierzetelnością.
Ryż został już wycofany ze sklepów. Sami musimy też sprawdzić czy nie mamy takiego już w domu. Ryż sprzedawany by w opakowaniach półkilogramowych, kilogramowych i pięciokilogramowych.