Bistrobot, czyli prawdopodobnie najnowocześniejszy na świecie automat do wydawania ciepłych posiłków stanął w jednym z budynków Politechniki Wrocławskiej. To dzieło firmy założonej przez absolwentów uczelni. Innowacyjność maszyny to system podgrzewający posiłki, oparty na trzech metodach – mikrofalach, podczerwieni i ciepłym powietrzu.
Do pogrzania posiłku Bistrobot potrzebuje od 2 do 4 minut. Czas podgrzania zależy od wagi posiłków. Firmę, która skonstruowała maszynę, założyli i współtworzą studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej.
Tego typu urządzenia znane są na świecie już od kilku lat. Innowacyjność maszyny z Wrocławia ma polegać między innymi na wyjątkowym systemie podgrzania posiłku.
W piecu, tak nazywamy to miejsce, w którym podgrzewamy, mamy dwa źródła mikrofal. Znane z tradycyjnych kuchenek mikrofalowych, jakie każdy ma w domu, z tym, że nasze są trochę większej mocy. Mamy promiennik podczerwieni, który gwarantuje efekt podpieczenia oraz wymuszoną cyrkulację powietrza, która powoduje, że ten posiłek się nie wysusza - mówi Mateusz Stachowiak, odpowiedzialny za budowę modułu grzania.
To prawdopodobnie pierwsze urządzenie, które w ciągu maksymalnie czterech minut pozwala na podgrzanie potrawy od -20 stopni do +70 stopni.
Dla pierogów są to dwie minuty i trzydzieści sekund. W przypadku wołowiny to koło czterech minut. Pracujemy jednak nad tym, aby skrócić ten czas - dodaje Stachowiak.
Automat oferuje obecnie sześć potraw - m.in. pierogi ruskie, sajgonki, burito, lasagne, wołowinę po seczuańsku. Produktu przygotowywane są przez firmę cateringową i głęboko zamrażane.
Dzięki dużemu, dotykowemu interfejsowi użytkownik może poznać skład danej potrawy i schemat działania automatu. Za posiłek można zapłacić kartą.
(mn)