Z marmoladą, budyniem, czekoladą, z lukrem, kokosem, a może w cukrze pudrze. Rodzajów pączków jest wiele, żadne jednak nie mogą równać się z tymi domowymi. Choć samodzielne przygotowanie pączków to zadanie niełatwe, to raz w roku można przecież spróbować, szczególnie w tłusty czwartek! Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie pączków, pochwal się efektem. Wyślij nam jego zdjęcie! Adres: fakty@rmf.fm
Do przygotowania domowych pączków potrzebne nam będą następujące składniki:
- 3 łyżki rumu
- 1 kg mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag drożdży
- 5 żółtek
- 2 cała jaja
- 13 dag masła
- szklanka mleka
- 15 dag cukru
- skórka z cytryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Pieczenie pączków rozpoczynamy od przygotowania drożdży. W małym garnku 10 dag drożdży mieszamy z 2 łyżkami cukru kryształu aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Całość należy wymieszać i zostawić pod przykryciem aż do podwojenia objętości (około 15 minut). Trzeba uważać, by drożdże nie wykipiały, ponieważ ciepłe mleko w połączeniu z cukrem sprawi, że będą bardzo szybko rosły.
W oczekiwaniu na wyrośnięcie drożdży, do dużej miski (takiej, w której łatwo będzie nam wyrabiać ciasto) wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dolewamy 0,5 szklanki letniego mleka rozmieszanego z żółtkami, całymi jajami, cukrem kryształem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny, roztopionym masłem oraz rumem. Wszystko delikatnie mieszamy tak, by połączyć mąkę z pozostałymi składnikami.
WSKAZÓWKA: Należy pamiętać, by mąka, której używamy, nie była zimna, musi mieć przynajmniej temperaturę pokojową.
Gdy drożdże podwoją już swoją objętość, wlewamy je do przygotowanego ciasta i drewnianą warzechą wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Cały sekret przygotowania domowych pączków polega właśnie na doskonałym wyrobieniu ciasta. Nie powinniśmy się przy tym spieszyć - wyrabianie idealnego ciasta musi zająć około 20 minut.
Po przygotowaniu ciasta prószymy je z wierzchu mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego pączki - najpierw przygotowujemy "placki" o średnicy około 10 centymetrów, na środek nakładamy łyżeczkę marmolady, a następnie "zamykamy" ciasto tak, by powstał z niego kształt pączka. W ten sposób przygotowane pączki smażymy w głębokim oleju pod przykryciem do momentu, w którym się zarumienią. Po wystygnięciu prószymy je cukrem pudrem lub pokrywany lukrem.
Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie pączków, pochwal się efektem. Wyślij nam zdjęcie Twojego pączka!
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video