Jeśli zamiast tradycyjnego grilla zdecydujecie się na elektrycznego, możecie wrzucić na niego właściwie wszystkie warzywa. Doskonale sprawi się bakłażan, cukinia, papryka, sałata rzymska, koper włoski czy pomidor. Natomiast ziemniaki czy bataty przed grillowaniem dobrze podgotować. Z czym warzywa będą smakowały najlepiej?
Wszelkiego rodzaju warzywa gorąco polecam z hummusem, tzatziki, dipem typu tysiąca wysp, salsą pomidorową czy paprykową - mówi Klaudia Budny, szef kuchni i doradca kulinarny. To są klasyczne połączenia, ale zrobione samemu, na świeżo, smakują zupełnie inaczej. Polecam trochę pobawić się tymi smakami i przygotować je w domu - dodaje.
Dowolne ryby białe, albo różowy łosoś - właściwie wszystkie doskonale będą smakować z grilla. Jednak żeby ryba smakowała wybornie, trzeba wcześniej zadbać o jej zamarynowanie. Jak to zrobić?
Zanim włożycie rybę w folię, polecam posmarować ją wcześniej pesto - radzi restauratorka. Obojętnie, czy będzie to pesto pomidorowe, bazyliowe czy ziołowe, z pietruszki lub kolendry, które możecie sami zrobić w domu. Ta zamarynowana ryba wspaniale przejdzie tą marynatą, pesto, wszystkimi ziołami... Najlepiej zostawić ją na noc w lodówce - dodaje.
Na grillu można przyrządzić również krewetki. Te pieczone nad ogniem dobrze jest nabić na patyki do szaszłyków, a na elektrycznym można grillować dowolnie. Mrożone krewetki najpierw trzeba rozmrozić i odsączyć.
Polecam krewetki w takim dosyć klasycznym połączeniu, z mango i chili - zachęca Klaudia Budny. Jeśli te krewetki zamarynujemy w pulpie mango, w czosnku, w chili, może nie w samym mango, i dodacie bardzo drobno posiekanej mięty i soku cytryny, to spowoduje, że krewetki naprawdę tym smakiem bardzo mocno przejdą. Natomiast cukier, który jest w mango, będzie fajnie się karmelizował na krewetkach podczas grillowania - mówi.
1 kg krewetek bez skorupy
500g pulpy mango
1 papryczka chili posiekana drobno
garść mięty posiekanej drobno
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Wszystkie składniki marynaty wymieszać z krewetkami.
1 kg fileta kurczaka
400g jogurtu
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
Przyszedł czas na klasyczne danie z grilla. Polecamy delikatnego kurczaka albo indyka, który zanim trafi na rozgrzany ruszt, musi zostać odpowiednio przygotowany. Najpierw kroimy go w paski, a później marynujemy.
Polecam zamarynować kurczaka w jogurcie, skórce z cytryny, soku z cytryny, czosnku i świeżym tymianku - wymienia Klaudia Budny. To nie jest może nic nowatorskiego, natomiast dzięki takiej marynacie mięso jest niesamowicie kruche i delikatne. Bardzo dokładnie czuć cytrynę i tymianek, więc jeśli ktoś lubi delikatniejszy smak, to naprawdę gorąco polecam. Zamiast kurczaka można użyć indyka, a żeby naprawdę odczuć ten efekt marynowania, powinien zostać w marynacie przynajmniej 4 godziny - radzi.