Smakowite atrakcje czekały w niedzielę na gości Pikniku z okazji Święta Ziemi Gdowskiej na gdowskim Zarabiu. W tym roku wydarzeniu towarzyszyły Festiwal Podpłomyka i Festiwal Rosołu oraz niecodzienny koncert dedykowany pracownikom służby zdrowia: wystąpił Marek Piekarczyk.

REKLAMA

Podczas niedzielnego Pikniku odbył się II Festiwal Podpłomyka Plebańskiego. Chrupiące podpłomyki z cebulką zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Gdów. Podczas wydarzenia można było degustować ten tradycyjny przysmak, a także kupić podpłomyk.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Wioleta Chmiela zaprasza na Festiwal Podpłomyka

Podpłomyk zawsze był pieczony podczas pieczenia chleba. To placek pieczony z ciasta chlebowego - robi się placek o średnicy ok. 40 cm, smaruje się masłem, na to idzie cebula pokrojona w półksiężyce i taki placek wkłada się do świeżo opalonego pieca. I potem trzeba już tylko zjeść. Podstawowym składnikiem jest mąka, zakwas, który zostaje z pieczenia poprzedniego chleba, do tego drożdże, masło, cebula - mówi Lucyna Włodarz, prezes Koła Gospodyń Wiejskich gminy Gdów. Podpłomyk piecze się jeszcze przed wypiekiem chleba, ok. 10-15 minut.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Jak zrobić podpłomyk? Tłumaczy Lucyna Włodarz

Podpłomyk z cebulą został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2013 roku w kategorii: wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie małopolskim. Lokalnie znany jest przede wszystkim jako przysmak księdza Karola Wojtyły, który pod koniec lat 50. przebywał na swojej pierwszej parafii, w Niegowici, i tam zachwycał się jego smakiem.

Podczas Pikniku zorganizowany został także Festiwal Rosołu - już po raz dziesiąty, a w jego trakcie przeprowadzono konkurs na najlepszy rosół polski. Rywalizowały w nim Koła Gospodyń Wiejskich z terenu LGD "Dolina Raby" oraz LGD "Przyjazna Ziemia Limanowska". Gminę Gdów reprezentowały koła z Niegowici i Krakuszowic.

W tym dniu na gdowskim Zarabiu gościła również potrawa hiszpańska, którą przygotował na wielkiej patelni Mistrz Kuchni Mariusz Szwed.

Goście Pikniku mieli również możliwość degustacji rosołu jagnięcego z pierożkami, który przygotowany został na palenisku.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Na święto zaprasza wójt Gdowa

Podczas święta można było zaszczepić się przeciw Covid-19. Gmina przygotowała nagrody dla każdego sołectwa, którego mieszkańcy najliczniej stawili się 1 sierpnia w punkcie szczepień.