Zamek Czocha w Suchej na Dolnym Śląsku został opanowany przez miłośników dawnych potraw. 1 maja jest pierwszym dniem Festiwalu Kuchni Historycznej i Regionalnej " Twierdza Smaków".

REKLAMA

Festiwal na zamku Czocha potrwa do soboty / Marcin Buczek / RMF FM
Festiwal na zamku Czocha potrwa do soboty / Marcin Buczek / RMF FM
Festiwal na zamku Czocha potrwa do soboty / Marcin Buczek / RMF FM
Festiwal na zamku Czocha potrwa do soboty / Marcin Buczek / RMF FM
Festiwal na zamku Czocha potrwa do soboty / Marcin Buczek / RMF FM
Festiwal na zamku Czocha potrwa do soboty / Marcin Buczek / RMF FM
Festiwal na zamku Czocha potrwa do soboty / Marcin Buczek / RMF FM
Festiwal na zamku Czocha potrwa do soboty / Marcin Buczek / RMF FM
Festiwal na zamku Czocha potrwa do soboty / Marcin Buczek / RMF FM
Festiwal na zamku Czocha potrwa do soboty / Marcin Buczek / RMF FM

Na dziedzińcu przed wejściem do zamku zgromadziły się tłumy turystów chcących skosztować dawnej kuchni.

Jedni smakują słynnej rosyjskiej herbaty przygotowywanej i podawanej przez żołnierzy z czasów carskich, a tuż obok zupełnie inny klimat.

Bar rodem z PRL-u, w którym zjeść można tradycyjnego śledzia, czy pierogi. Na spragnionych czeka woda z oryginalnego saturatora. Jeśli ktoś czułby się niezadowolony z jakości usług, może - jak to było kilkadziesiąt lat temu - wpisać się do książki skarg i zażaleń.

Średniowieczne kulinaria

Nieco inny nastrój związany z historyczną kuchnią panuje w okolicach zamkowej fosy. Dominują tam potrawy rodem ze średniowiecznych czasów. Można skosztować m.in. ryb czy placków, przyrządzanych według receptur sprzed wieków. Nie mogło też zabraknąć jedynego w swoim rodzaju rycerskiego miodu.

Do tego wspomnieć jeszcze trzeba o organizowanych na zamku Czocha spotkaniach, wykładach czy warsztatach związanych z historyczną kuchnią.

Festiwal Kuchni Historycznej i Regionalnej potrwa do soboty.