Czy można sobie wyobrazić Tatry i Podhale bez góralskiej kultury i charakterystycznych dla gór produktów regionalnych? Oczywiście, że nie, bo każdy region to ludzie go zamieszkujący, krajobraz i produkty z nim związane. Stąd pomysł promowanie tego, co mamy najlepsze - produktów wyjątkowych, czasami unikalnych - regionalnych.
W Zakopanem już po raz ósmy zorganizowano Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Na górnej Równi Krupowej - w centrum miasta zgromadzili się wytwórcy z całej Polski, ale także z wielu państw europejskich.
Jak zauważyli gospodarze - od lat w Europie coraz chętniej wracamy do źródeł i promujemy to, co u siebie mamy najlepsze. Coraz bardziej modne stają się produkty wytwarzane według starodawnych receptur i zasad.
Do łask wracają tradycyjne i zdrowe potrawy i produkty spożywcze z danego terenu. Ale nie tylko - turyści szukają również jako pamiątek nie wszechobecnej tandety, a rzeczy autentycznych, wykonywanych przez lokalnych twórców i producentów.
Stąd i powstał pomysł, aby poprzez targi promować to, co w naszym regionie, w Polsce i w Europie, jest najlepsze. Do wtorku można skosztować wyjątkowych wędlin, serów, regionalnych potraw, takich jak pierogi z podhalańską jagnięciną i zobaczyć wyroby, które nie powstają nigdzie indziej.
(ph)