Rozbrat 20 w Warszawie, Arco by Paco Pérez w Gdańsku oraz Giewont w Kościelisku to restauracje, które otrzymały gwiazdki w prestiżowym Przewodniku Michelin. Eksperci docenili również Eliksir z Gdańska, przyznając pierwszą w Polsce Zieloną Gwiazdkę.
Za najlepsze restauracje w Polsce zostały uznane: Rozbrat 20 w Warszawie, Arco by Paco Pérez w Gdańsku oraz Giewont w Kościelisku.
Warszawską restaurację Rozbrat 20 doceniono za wyważone połączenia smaków. W uzasadnieniu czytamy: "Każde połączenie smaków jest pięknie wyważone, a najwyższej jakości składniki stanowią podstawę naprawdę pysznych dań".
Do prestiżowego grona dołączyła restauracja ARCO by Paco Pérez, specjalizująca się łączeniu polskich i hiszpańskich smaków.
"Oryginalność widać w dokonaniach szefa kuchni Antonio Arcieri’ego, a sama restauracja to elegancka przestrzeń, z której roztaczają się spektakularne widoki na panoramę Gdańska" - uzasadniają wydawcy przewodnika.
Doceniony został też Giewont z Kościeliska. Jak czytamy w uzasadnieniu decyzji: "Przemek Sieradzki jako szef kuchni uzyskuje wyjątkowy efekt - zrównoważone dania, wyróżniające się odważnymi smakami i znakomitym wyczuciem".
Pracowaliśmy na to wspólnie przez cztery lata. Porównujemy to do piłki nożnej - udało nam się osiągnąć Ligę Mistrzów na Podhalu - tak o zdobyciu pierwszej gwiazdki Michelin mówił Przemysław Sieradzki, szef kuchni w restauracji Giewont.
Nowością w tegorocznym przewodniku jest przyznanie pierwszej w Polsce Zielonej Gwiazdki Michelin. Gdańska restauracja Eliksir została wyróżniona za zaangażowanie w zrównoważone praktyki. Co to znaczy? Restauracja wdraża filozofię ograniczenia odpadów i korzystania z lokalnych produktów oraz odnawialnych źródeł energii.
Inspektorzy byli pod wrażeniem dynamiki i pasji, jakie spotkali w restauracjach w całej Polsce, jak również nowej fali młodych szefów kuchni. Cieszę się również, że Polska ma teraz pierwszą restaurację z Zieloną Gwiazdką MICHELIN. To sukces nie tylko dla Polski, ale także dla naszej planety i dla bardziej zrównoważonej przyszłości naszej branży - podkreśla Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników Michelin.
Wśród restauracji, które zachowały swoje wyróżnienia, są: Bottiglieria 1881 w Krakowie (2 gwiazdki), Muga w Poznaniu i NUTA w Warszawie (po 1 gwiazdce).
Tegoroczny Przewodnik Michelin Polska 2024 rekomenduje również 9 nowych lokali z Bib Gourmand. Jest to wyróżnienie dla restauracji, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny.
Nowe Bib Gourmand trafiły do:
- Treinta y Tres w Gdańsku,
- Hewelke w Gdańsku,
- Vinissimo w Sopocie,
- 1911 Restaurant w Sopocie,
- Luneta & Lorneta Bistro Club w Pałac Ciekocinko Hotel Resort & Wellness w Ciekocinko,
- Ceviche Bar w Warszawie,
- kontakt w Warszawie,
- SPOT w Poznaniu,
- Folga w Krakowie.
Wszystkie polskie restauracje z Bib Gourmand zachowały swoje wyróżnienia: MOLÁM w Krakowie, Fromażeria, TU.REStAURANT w Poznaniu oraz alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill i Le Braci w Warszawie.
W tegorocznej edycji Przewodnika Michelin znalazły się rekomendacje dotyczące 77 restauracji w Polsce.