Śniadanie trzeba jeść, ale nie można z nim przesadzać. W niedzielny poranek razem z dietetyczką Dorotą Jesiołowską-Sołoducha przedstawiamy fakty i mity śniadaniowe.
Piotr Bułakowski: Jakie są najczęstsze fakty i mity dotyczące śniadań?
Dorota Jesiołowska-Sołoducha: Prawdą jest, że śniadanie trzeba jeść. Nieprawdą natomiast to, że może być tak obfite, jak sobie wymarzymy.
Więc jakie powinno być?
Powinno składać się z produktów zbożowych np. chleba pełnoziarnistego, płatków śniadaniowych. Do tego dodatki białkowe - ser, twaróg, wędlina i witaminy, czyli owoce i warzywa. Jest taki mit, który mówi, że na śniadanie można jeść słodycze, żeby nie mieć chęci na nie w ciągu dnia. To absolutnie nie działa. Prawdą jest, że śniadanie podkręca metabolizm. Kiedy organizm dostaje więcej energii rano, lepiej ją przetwarza w dzień. Prawdą jest również, że osoby, które jedzą śniadania mają lepsze nawyki żywieniowe.
Polskie śniadanie, brytyjskie czy francuskie? Które jest dla nas najlepsze?
Polskie śniadania są bardzo różne. Od owsianek, kanapek, po jajecznicę na bekonie. Brytyjskie śniadanie odpada, prędzej słodkie francuskie. Polskie jest takie wyważone. Bywają dżemy, twarożki i warzywa do kanapek.
Co powinny zjeść na śniadanie członkowie rodziny?
Dzieci uwielbiają słodkie płatki. Zaproponowałabym mleko, płatki kukurydziane, kawałki banana, kakao i miód. Mama może owsiankę dzielić razem z dzieckiem albo wybrać kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z warzywami i obowiązkowo nabiał, bo kobiety potrzebują sporo wapnia. Mężczyzna kojarzy nam się z konkretnym śniadaniem. Tata może zjeść jajecznicę, ale bez przesady. Uważajmy na cholesterol, więc jajecznica z 2-3 jajek i lekko ścięta. Oczywiście do tego również warzywa. Mężczyźni też potrzebują odrobiny witamin.
A jedno śniadanie dla całej rodziny?
To na przykład może być jajecznica na maśle ze szczypiorkiem. Do tego pieczywo pełnoziarniste, jakiś nabiał. Obowiązkowo warzywa - pomidory, rzodkiewka. Do picia może być szklanka soku, herbata, najlepiej zielona albo owocowa. Może być kawa czarna z mlekiem albo zbożowa.
Czy śniadanie powinno się zmieniać w zależności od pory roku?
Tak, ale to są drobne zmiany. Chodzi raczej o sezonowe owoce i warzywa. Reszta produktów może funkcjonować przez cały rok.