W najnowszej odsłonie Kulinarnej Listy Przebojów RMF FM i RMF24 prezentujemy tradycyjne potrawy z Pomorza Zachodniego. Dzięki przepisom, które zebrał dla Was nasz reporter, możecie sami przygotować trzy wyśmienite potrawy z tego regionu: cymes śledziowy, zupę Anny Jagielonki i udo gęsie confit.
Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych,
- sól,
- olej extra virgine,
- majeranek,
- pieprz,
- główka czosnku,
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe moczyć do osolenia w wodzie. Następnie wyjąć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki o długości 2 cm. Ułożyć w słoju, zalać olejem extra virgine, wsypać łyżkę majeranku, 1/4 łyżeczki pieprzu i główkę czosnku, z którego każdy ząbek musi być rozgnieciony. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzi.
Składniki i sposób przygotowania:
- 3 litry zimnej wody,
- dwie głowy różnych ryb (może być łosoś i inne ryby),
- korpusy po wyfiletowaniu,
- 1 por (część zielona),
- 1 marchew (pokroić wzdłuż na 4 części),
- 1 cebula (pokroić na 4 części),
- nać z jednego selera,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
Całość gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Potem całość przecedzić i dodać:
- 4 pokrojone marchewki,
- pół pokrojonego korzenia selera,
- 1 por (biała część - pokroić w drobne półksiężyce),
- 3 pokrojone ogórki kiszone,
- 0,5 kg drobno posiekanej, przyrumienionej cebuli,
Po ugotowaniu do miękkości dodać:
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej,
- sok z połowy cytryny,
- 1 szklankę soku z ogórków kwaszonych,
- sól i pieprz do smaku,
Na sam koniec dodać 1,5 kg fileta z sandacza. Musi on być ze skórą, pokrojony na dwucentymetrowe kawałki. Wszystko gotować 10 minut. Na koniec dodać pęczek drobno posiekanego kopru.
Składniki:
- 1 kg tłuszczu gęsiego do gotowania,
- 4 uda gęsie,
- główka czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- sól,
Sposób przygotowania.
Natrzeć gęsie uda czosnkiem, majerankiem i solą. Pozostawić na co najmniej 1 godzinę. Następnie gotować przez 2,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. Zostawić do ostygnięcia w tłuszczu. Po ostygnięciu osączyć. Na koniec podpiec w piekarniku do zrumienienia.