W kolejnej odsłonie Kulinarnej Listy Przebojów RMF FM i RMF24 prezentujemy przysmaki kuchni podkarpackiej. Dzięki przepisom, które dla Was zebraliśmy, możecie sami przygotować cztery tradycyjne potrawy z tego regionu - golonkę podkarpacką z Pilzna, barszcz czerwony kwaszony z buraka ćwikłowego, proziaki i bulwiok.
Składniki:
1 kg golonki (tylne z kością),
sól,
pieprz,
majeranek,
czosnek,
cebula,
olej słonecznikowy,
liście laurowe,
ziele angielskie,
Golonkę wkładamy do drewnianego naczynia i solimy. Kiedy puści sok, polewamy ją nim. Czynność tą powtarzamy przez 7-8 dni aż mięso skruszeje. Tak przygotowane mięso pekluje się i wędzi w dymie z drzew owocowych. Do wędzenia dodaje się liście jałowca.
Golonkę podkarpacką z Pilzna można także najpierw gotować, a później piec w piecu. Aby mięso nabrało odpowiedniego smaku, a skórka stała się chrupka, czynności te trzeba powtarzać kilka razy. Gotową golonkę podkarpacką podajemy z chlebem, musztardą i chrzanem.
Dokładne szczegóły przepisu na golonkę są utrzymywane w tajemnicy. To sprawia, że trudno skopiować ten wyjątkowy smak i zapach.
Składniki:
2 kg. buraków ćwikłowych,
1/2kg. marchewki,
1/2kg. pietruszki,
1 duży seler,
5 angielskich zieli,
2 liście laurowe,
5 ząbków czosnku,
1 łyżka soli,
woda przegotowana zimna.
Wszystkie warzywa kroimy w plastry, wkładamy do dużego słoja lub garnka, zalewamy zimną, lekko posoloną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
Barszcz można pić surowy dwa razy po 1/2 szklanki lub ugotować do np. krokietów.
Składniki:
1 kg mąki,
1 i 1/2 łyżeczki sody,
1/2 litra kwaśnego mleka (ja użyłam maślanki),
1 łyżeczka soli,
2-3 jajka,
Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać długo, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm i wykrawać szklanką. Piec na blasze w temperaturze 170 stopni C około 15-20 minut, z obu stron, aż będą rumiane.
Składniki:
Ciasto
1/2 kostki drożdży,
ok. 600-700 g mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
50 g masła,
2 jajka,
1 żółtko,
sól,
cukier,
Nadzienie:
ok. 200 g białego sera,
5-6 ziemniaków,
jedna cebula,
sól,
pieprz,
świeża mięta,
Zaczynić drożdże (rozpuścić w części mleka, zasypać odrobiną cukru i mąką). Gdy ruszą, dodać mąkę, jajka, żółtko i sól. Masło rozpuścić w pozostałym mleku, dodać do ciasta w trakcie wyrabiania. Jeśli ciasto będzie za twarde, dodawać po trochu mleka (ciasto powinno być dość miękkie, elastyczne, przyjemne w dotyku). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze w duży kwadrat/prostokąt, przykryć, zostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piec do 180 stopni i przygotować farsz - ugotowane ziemniaki ugnieść z serem, dodać podsmażoną cebulkę i posiekane liście mięty, doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na środek placka - nadmiar ciasta po bokach założyć do środka tworząc ramkę dookoła nadzienia. Piec ok. 50 min - podawać ciepłe.