Rolada i modro kapusta, czyli tradycyjne danie ze Śląska - to zwycięzca w naszej wakacyjnej Kulinarnej Liście Przebojów. W wielkim finale na ten przysmak zagłosowało aż 20 procent z Was!

Na drugim miejscu uplasowała się kuchnia opolska i jej przebój - opolska rolada wołowa. Na trzecim coś na popitkę, czyli śliwowica Łącka z Małopolski.

Rolada i modro kapusta:

Składniki na roladę:

- 1 kg schabu/wołowiny

- 80g boczku

- 80 g cebuli

- 80 g kiełbasy

- 80 g papryki

- 80 g ogórków konserwowych

- sól, pieprz , musztarda

Składniki na modrą kapustę:

- 800g kapusty czerwonej

- 30 g cebuli

- 50 g boczku

- przyprawy do smaku: sól, pieprz, ocet, cukier

Sposób przygotowania:

Rolada:

Płat mięsa schabowego/wołowego rozbijamy, przyprawiamy pieprzem i solą i smaruje musztardą . Faszerujemy go boczkiem, ogórkami, kiełbasą i papryką. Wszystko zawijamy w rulon i podpiekamy, a następnie dusimy do miękkości.

Modra kapusta:

Pokrojoną czerwoną kapustę gotujemy w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy go wraz z pokrojoną w kostkę surową cebulą do kapusty. Wszystko doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem.