Polska sieć IKEA wstrzymała sprzedaż mrożonych klopsów pochodzących od szwedzkiego dostawcy. Ma to związek z doniesieniami, że w mięsie przez nią sprzedawanym mogła znaleźć się konina.
Klopsiki, które miały być sprzedawane, są przechowywane w mroźni w oczekiwaniu na wynik badań laboratoryjnych - powiedziała Małgorzata Jezierska z biura prasowego IKEA Polska. Dodała, że klopsy sprzedawane w restauracjach IKEI pochodzą od innego dostawcy, który zapewnił firmę, że nie ma w nich końskiego mięsa. Dostawca zlecił jednak dodatkowe badania DNA - podkreśliła Jezierska. Poinformowała także, że klopsiki były jedynym produktem sprowadzanym od szwedzkiej firmy Dafgard na polski rynek. Inne produkty pochodzą od innych dostawców - zapewniła.
Agencja Reuters podała dziś, że IKEA zaprzestała sprzedaży wszystkich produktów zawierających mielone mięso pochodzących od szwedzkiego dostawcy. Sklepy we Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Irlandii i Portugali wycofały się także ze sprzedaży kiełbas firmy Dafgard.
Przedwczoraj poinformowano, że czescy inspektorzy znaleźli końskie mięso w klopsikach wyprodukowanych w Szwecji dla grupy IKEA i w polskich hamburgerach wołowych. Według agencji CTK, oba te produkty zabezpieczono, zanim zostały skierowane do sprzedaży, a Państwowa Administracja Weterynaryjna zgłosiła tę sprawę unijnemu systemowi szybkiego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF).
Firma Dafgard zapewniła wczoraj, powołując się na własne testy, że w jej wyrobach nie ma koniny. Ulf Dafgard, szef firmy, powiedział, że żaden z 320 testów przeprowadzonych w minionych trzech tygodniach nie wykazał koniny w wieprzowo-wołowych klopsikach.
IKEA wstrzymała sprzedaż klopsów w Szwecji i 23 innych krajach. Rzeczniczka firmy Ylva Magnusson powiedziała agencji dpa, że prowadzone są dalsze testy w niezależnych laboratoriach. Odnosząc się do informacji z Czech, dodała, że tamtejsze służby nie potrafiły podać ilości koniny w klopsikach, ponieważ nie mogły przeprowadzić odpowiedniej analizy. Dlatego IKEA zleciła niezależnym laboratoriom testy klopsików z tej samej partii. Wyniki mają być znane w czwartek.
Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach europejskich.
(mal - oprac.)