Polacy jedzą mniej mięsa. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2019 roku Polacy zjedli 2,24 proc. mniej mięsa niż w 2018 roku. GUS początkowa zaliczył jednak znaczącą pomyłkę.
Jak wynika z raportu GUS "Rolnictwo w 2019", statystyczny Polak przez rok zjadł 61 kg mięsa. Początkowo jednak GUS twierdził, że to aż o 15,9 kg mniej niż w 2018 roku. Wtedy "Kowalski" miał zjeść 76,9 kg rocznie.
Wkrótce się okazało, że doszło do pomyłki. W 2018 roku Polacy zjadali średnio po 62,4 kg. Zamiast więc olbrzymiego spadku o 20 proc., spadek w spożyciu produktów mięsny jest w rzeczywistości niewielki - 2,24 proc.
W 2020 roku spadek może być jeszcze większy właśnie z powodu epidemii koronawirusa. Kampania RoślinnieJemy - powołując się na badania Market Research World - stwierdziła, że w ostatnich miesiącach aż 25,4 proc. Polaków ograniczyło spożycie mięsa. 31,6 proc badanych wskazało, że w tym okresie częściej kupowało roślinne alternatywy mięsa.
Jednocześnie badacze z IQS w kwietniu wskazywali, że około 40 proc. Polaków nie je, lub ogranicza spożycie mięsa. Podobne wyniki płynęły z sondażu Ariadny w maju 2019 roku, kiedy to 38,5 proc. ankietowanych wskazało, że ogranicza spożycie mięsa.
Na decyzje Polaków wpływ na pewno ma m.in. większa dostępność do produktów roślinnych. Gotowe produkty coraz częściej można znaleźć w sklepach, coraz więcej restauracji i barów szybkiej obsługi decyduje się na rozszerzenie menu o dania dla wegan.