Do jutra na olsztyńskim zamku można kosztować regionalnych przysmaków z Warmii, Mazur i Powiśla. Trwający tam Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego to okazja, żeby zobaczyć z jakich potraw kiedyś słynęli polscy kucharze.
Na Warmii, Mazurach i Powiślu od kilku lat rozwija się sieć producentów żywności tradycyjnej i lokalnej. Pod tym względem jesteśmy regionem konkurencyjnym i atrakcyjnym turystycznie - twierdzi marszałek województwa Jacek Protas. Festiwal ma na celu promować tę ideę wśród mieszkańców regionu oraz odwiedzających nasz region turystów. Celem imprezy jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami surowców, którzy wachlarz swoich produktów prezentują w weekend na terenie przedzamcza w Olsztynie, a lokalną gastronomią.
W dobie globalizacji coraz częściej szukamy tego, co oryginalne, niepowtarzalne - mówi o idei festiwalu Jacek Protas. Dziedzictwo kulinarne to ważny element dziedzictwa kulturowego. Odgrywa ogromną rolę w promocji każdego regionu, właśnie ze względu na swoją różnorodność, specyficzność typowych dla danego regionu produktów żywnościowych i potraw. Kiedy dodamy do tego także tradycyjną oprawę spożywania posiłków i obchodzenia świąt, budujemy ten niepowtarzalny klimat, który w różne regiony na świecie przyciąga rzesze turystów - dodaje.